Sputter/miss in 6.0 - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by Flopster843, this thread has received 14 replies and been viewed 2050 times.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 03-18-2007, 10:26 PM Thread Starter
Still kickin
 
Flopster843's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 670
Points: 22,925
Thanks: 1
Thanked 9 Times in 5 Posts
Sputter/miss in 6.0

Within the past week my truck has developed a sputter/miss at various times. It has done it 3 times while at idle (waiting at a stoplight), twice under acceleration (once from 5-10 and another from 40-50), and once under steady speed at about 50. It runs smooth with no smoke or lack of power, then it seems to miss on one cylinder about 3 times and then goes back to normal. There isn't a CEL or any codes that the local Autozone could pull. I just changed fuel and oil filters (from Ford) with new oil about 1500 miles ago. I got Rotella 5w-40 syn in it. I have a bottle of Diesel Kleen in it now (put in today) to see if that helps anything. I've read other threads about miss/sputter and all seem to be at a certian speed. This is at various speeds with various rpms and I can not manually duplicate it. It's completely random. It's completely stock with the exception of a 4" straight exhaust. I was thinking about purchasing a livewire soon, would i be able to data-log with it and try to find a problem? Oh yea, it's got 107k on it now, so warranty is gone. Any Ideas??

John
08 6.7 QC SB 4x4 "hand-shaker" edition, De-Badged, EGR Delete, TTT Mirrors, Auto Exhaust Brake, etc.
All details and instructions --> www.CarboniteCummins.com

Successfully blew up three 6.0s before moving up in the food chain.
Flopster843 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 03-19-2007, 02:01 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,592
Points: 20,382
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
#1 egr valve
#2 wire chafe
#3 ebp sensor
imported_diesel71 is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 03-19-2007, 02:10 AM Thread Starter
Still kickin
Threadstarter
 
Flopster843's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 670
Points: 22,925
Thanks: 1
Thanked 9 Times in 5 Posts
I just finished inspection of wiring and found no defects. Any key spots I should check again. Also, I have the latest flash with injector cycle, isn't that supposed to eliminate the ebp sensor? Guess I'll pull the egr tomorrow and try that out. Thanks for the quick reply.

John
08 6.7 QC SB 4x4 "hand-shaker" edition, De-Badged, EGR Delete, TTT Mirrors, Auto Exhaust Brake, etc.
All details and instructions --> www.CarboniteCummins.com

Successfully blew up three 6.0s before moving up in the food chain.
Flopster843 is offline  
post #4 of 15 (permalink) Old 03-21-2007, 01:41 AM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Points: 729
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
mine was doing the same thing @ 65000, It felt like bad fuel ,when accelerating, or it cruising and then accelerating , it turned out 2 b the EGR , it is a dealer part. I don't know how much it is thou. I also replaced the water & fuel filter but that didn't fix nothing.
bugzilla is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 03-21-2007, 08:14 PM Thread Starter
Still kickin
Threadstarter
 
Flopster843's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 670
Points: 22,925
Thanks: 1
Thanked 9 Times in 5 Posts
Well, I cleaned the EGR yesterday. Hopefully I don't have any more problems, thanks for the help guys.

John
08 6.7 QC SB 4x4 "hand-shaker" edition, De-Badged, EGR Delete, TTT Mirrors, Auto Exhaust Brake, etc.
All details and instructions --> www.CarboniteCummins.com

Successfully blew up three 6.0s before moving up in the food chain.
Flopster843 is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 03-30-2007, 11:37 PM Thread Starter
Still kickin
Threadstarter
 
Flopster843's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 670
Points: 22,925
Thanks: 1
Thanked 9 Times in 5 Posts
It's back. EGR is clean and I can't find any bad wiring spots (any key spots to re-check?) Is there a way to check the ebp sensor? It's still not throwing any codes. Any ideas?

John
08 6.7 QC SB 4x4 "hand-shaker" edition, De-Badged, EGR Delete, TTT Mirrors, Auto Exhaust Brake, etc.
All details and instructions --> www.CarboniteCummins.com

Successfully blew up three 6.0s before moving up in the food chain.
Flopster843 is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 03-31-2007, 12:15 AM
SIZE MATTERS
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 284
Points: 1,217
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i think u can unplug it....it will throw a code but just to see if the miss goes away ????

2003 psd 6.0
red crewcab, 16" suspension lift, 395 85 20 michelin xml tires, 20'' black rockstar rims, zoodad mod,gutted cat & no muffler, train horns, ccv mod, high idle mod, egr delete,recon smoked cablights,code 670 alarm w/ remote start


1979 ford full size bronco mud truck, 13'' lift , 44'' tsl's, 351 modified w/lots of goodies, 5.38 w/ spools front and rear, dana 60 rear with 35 spline axles, open header exhaust, msd ignition box w/ 5000rpm redline chip
almost 20k invested(somehow)

http://i79.photobucket.com/albums/j1...withold059.jpg
dustindiesel is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 03-31-2007, 07:01 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,592
Points: 20,382
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
would you know if you have the 06e17 flash?
imported_diesel71 is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 03-31-2007, 11:07 PM Thread Starter
Still kickin
Threadstarter
 
Flopster843's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 670
Points: 22,925
Thanks: 1
Thanked 9 Times in 5 Posts
I have the flash with the injector shutdown cycle. I think it's 06E17. Isn't it supposed to delete that sensor from the system? I noticed after the EGR cleaning the problem definately slowed down. It used to do it 3 or 4 times a day, then it went down to like once ever 4 or 5 days. I'm thinking that something might be wrong with the EGR valve itself. I'm going to unplug it to see if that helps any.

John
08 6.7 QC SB 4x4 "hand-shaker" edition, De-Badged, EGR Delete, TTT Mirrors, Auto Exhaust Brake, etc.
All details and instructions --> www.CarboniteCummins.com

Successfully blew up three 6.0s before moving up in the food chain.
Flopster843 is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 04-01-2007, 02:18 AM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,592
Points: 20,382
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
you might have to replace the egr valve itself. there are updated ones,posible you have an older one?
imported_diesel71 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome