Cranks but won't start. No Oil Pressure - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by Fixinitmyself, this thread has received 95 replies and been viewed 42411 times.

 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 96 (permalink) Old 06-02-2010, 10:57 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 203
Points: 42,821
Thanks: 6
Thanked 47 Times in 35 Posts
Cranks but won't start. No Oil Pressure

Hi Guys, As my user name implies I am Fixin It Myself. I have enjoyed reading lots and lots of threads and have learned alot. When I get my truck running again, I will post a detailed story of all my problems and what I did to fix them.

Briefly...
ICP sensor and harness fixed under warrenty.
Two injectors .... out of warrenty.
Alternator and Waterpump within 2 weeks of each other.
Intermitant computer crashing. Found wires on ICP sensor harness shorting together.. poor repair job by dealer.



My latest problem is I don't have any oil pressure. I removed the test port on the front of the oil cooler to connect a pressure gauge. After a few trips to the store, I finally got all the correct fittings. Before I connected the gauge, I cranked the engine to see if I was getting any oil.. got none.

So now where do I look and how do I get there?

I'm suspecting the oil pickup tube or pressure regulator. There isn't much else that could fail. Has anybody used a tiny camera to look up the oil drain hole? If I had a camera would I be able to see the pickup tube?

Any suggestions would be greatly appreciated.
Fixinitmyself is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 12:03 AM
MAFIA #8
 
hhrecovery's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Pulaski, VA
Posts: 5,567
Points: 64,800
Thanks: 104
Thanked 223 Times in 209 Posts
Images: 1
Garage
what year truck??
Did it just happen out of the blue or break down?

Aaron - 2004 F350 "Offroad Edition"

2003 F250 "Pulling Truck"
hhrecovery is offline  
post #3 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 12:25 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: May 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 203
Points: 42,821
Thanks: 6
Thanked 47 Times in 35 Posts
Its a 2003 6.0. It broke down shortly after waterpump change.

2003 F250 6.0L Crew Cab
All factory stock. 225k miles.

Its Just A Machine and Machines can be fixed!
Fixinitmyself is offline  
post #4 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 02:55 AM
Senior Member
 
Dalpilot's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Austin
Posts: 1,870
Points: 37,304
Thanks: 9
Thanked 85 Times in 53 Posts
Images: 1
How does the Lpop gears and housing look?
Dalpilot is offline  
post #5 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 03:52 AM
Junior Member
 
Sanger's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 19
Points: 372
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Check to see if you are holding oil pressure in the oil rail that feed the injectors.
Sanger is offline  
post #6 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 05:12 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: May 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 203
Points: 42,821
Thanks: 6
Thanked 47 Times in 35 Posts
After much studying of pictures and diagrams, I plan on pulling the lube oil pressure regulator because its simple and easy to get out. If all ok there, I will go after the lube oil pump. It looks like the fan and harmonic balancer pully have to come off to get to the oil pump. Typically what goes wrong on the oil pump? After both of these checkout, the only thing left is the oil sump pickup tube. To get the oil pan off does the engine need to be raised? Is there a trick to raising the engine off its mounts? Is there a way to test to see if the sump is clear without pulling the pan? Maybe blowing down the pickup tube when the pump is removed and hear bubbles in the oil pan. Might have to rig up something for this. If I get that far I'll take pictures.

Why would there be residual oil pressure in the high pressure oil rail? I would think that the pressure would be long gone if I was trying to start the engine. With no lube oil getting to the filter, the high pressure reservoir wont get any oil either.

Its late... more fun tomorrow.

2003 F250 6.0L Crew Cab
All factory stock. 225k miles.

Its Just A Machine and Machines can be fixed!
Fixinitmyself is offline  
post #7 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 01:05 PM
HalfAst Racing
 
skippy's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: washington,il
Posts: 456
Points: 27,636
Thanks: 15
Thanked 30 Times in 30 Posts
Images: 1
The low pressure pump rides against the aluminum front engine cover housing.that was a mistake by international in my eyes.if trash made its way to the pump,or the pump flat out failed,expect to at least replace the pump,pump cover,and front engine cover.hopefully you didn't lose a lifter or anything,then you're looking at a full build.you're on the right track with checking the regulator first,i haven't heard of too many failures of the reg. but you gotta start simple.

2004 f250 cc/sb,magnaflow turbo back.rockin rcd tunes 18" harley wheels
2001 excursion 6in 35s
1993 mustang lx,6.0l 5r,project rattlesnake
skippy is offline  
post #8 of 96 (permalink) Old 06-03-2010, 09:38 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,148
Points: 49,038
Thanks: 179
Thanked 371 Times in 248 Posts
On the '03-04 trucks the ball on the side of the H.P. pump can blow out causing loss of base oil pressure.

Mark
06 F250 CC SB FX4 Lariat;ARP studs;OEM gaskets;Banks exhaust;DynaTrac Ball joints;Coolant filter;High-Idle mod;RACCCV6000;JimmiJammers;Ravelco;SynchroMax xfer case;Fumoto valve;Harpooned;CPOhighwayProducts toolbox;tracrac;Fox Weatherboots;Wet Okole Seat Covers;BriteBox;Re-flashed;Quadzilla Recon XZT Fuel Press;Blue FPR spring;DashDAQ;PHP FICM;RiffRaff boots;DCPower270AXP;PowerInverter;Rancho7000's;BPD EGR cooler;One-piece HPOP fitting;D-plugs&standpipes;BPD BilletWaterPump;SCT w/ Matts SRL+;ELC Ultra;DuraTracs
bismic is offline  
post #9 of 96 (permalink) Old 06-05-2010, 05:39 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: May 2010
Location: Sacramento, CA
Posts: 203
Points: 42,821
Thanks: 6
Thanked 47 Times in 35 Posts
Here is an Update,

I pulled the lube oil pressure regulator and found no evidence of a pump malfunction. Nothing but clean oil came out.

I then looked into the oil filter housing and it was empty. I then cranked the engine for 10-15 seconds and got fresh oil in the filter housing. I suspect that the oil drain in the bottom of the filter housing is stuck open.

Does anyone know the exact path and in what order the oil takes once it leaves the oil pump? I know it goes to the oil cooler and the oil filter but in what order? Also, where does the temp sensor, pressure switch and test port connect into the oil passages?

I tried blowing air into the test port and it came out in the filter housing. This leads me to believe that the passages are clear. I will try blowing air in other places to see what happens.

I wont be working on my truck tomorrow (Saturday) because its my birthday and we are going to the lake for a BBQ and water skiing.

2003 F250 6.0L Crew Cab
All factory stock. 225k miles.

Its Just A Machine and Machines can be fixed!
Fixinitmyself is offline  
post #10 of 96 (permalink) Old 06-05-2010, 03:21 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,148
Points: 49,038
Thanks: 179
Thanked 371 Times in 248 Posts
http://dan.prxy.org/truck/6L_bible_h.../Page_022.html

You aren't using aftermarket oil filters are you? Some are the wrong size and will not close the drain valve.

Mark
06 F250 CC SB FX4 Lariat;ARP studs;OEM gaskets;Banks exhaust;DynaTrac Ball joints;Coolant filter;High-Idle mod;RACCCV6000;JimmiJammers;Ravelco;SynchroMax xfer case;Fumoto valve;Harpooned;CPOhighwayProducts toolbox;tracrac;Fox Weatherboots;Wet Okole Seat Covers;BriteBox;Re-flashed;Quadzilla Recon XZT Fuel Press;Blue FPR spring;DashDAQ;PHP FICM;RiffRaff boots;DCPower270AXP;PowerInverter;Rancho7000's;BPD EGR cooler;One-piece HPOP fitting;D-plugs&standpipes;BPD BilletWaterPump;SCT w/ Matts SRL+;ELC Ultra;DuraTracs

Last edited by bismic; 06-05-2010 at 03:25 PM.
bismic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cranks but won't start Cooler 1994-2003 7.3L Power Stroke 8 03-13-2010 07:51 PM
6.0 Cranks but won't start dragin06 2003-2007 6.0L Power Stroke 10 10-25-2007 04:20 AM
Cranks but won't start LukeLenahan 1994-2003 7.3L Power Stroke 8 12-20-2006 01:08 AM
03 6.0 Dead... cranks but no start DSI 2003-2007 6.0L Power Stroke 26 01-26-2006 01:16 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome