tachometer not working '96 peterbilt - TheDieselGarage.com
TheDieselGarage.com
 

Home Forum Who's Online Today's Posts Vendors Advertise
Go Back   TheDieselGarage.com > Heavy, Medium, Work Trucks and Trailers > Heavy Duty

Thread Details Posted by niceguypmp3, this thread has received 4 replies and been viewed 5625 times.

TheDieselGarage.com is the premier Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-28-2011, 01:56 PM   #1
niceguypmp3
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 30
Points: 20,316
Thanks: 13
Thanked 0 Times in 0 Posts
tachometer not working '96 peterbilt

We just bought a '96 Peterbilt 378 with a 435hp 3406e and 1.34 million miles. The valve cover says 435hp but we were told that the ecm says 500hp and verifies that many miles, but it doesn't run like 500hp. It seems that our '03 C15's with 425hp can outrun it by just a little bit. We have noticed that the tachometer doesn't work at all and it looks like they just replaced it with a brand new one. I pulled the dash panel out (which i love how easy that is to do on a pete) and wiggled the plug and even unplugged it and plugged it back in all while it was running and the gauge didn't move at all. Any ideas what could be looked at next? The pyro also doesn't work. It looks like there are two wires for that going to the sensor in the exhaust. Same thing, i wiggled the wires and nothing.

Other than that, with that many miles, it seems to run ok. The highest I could get the boost while pulling a load was about 22-23 psi if the boost gauge is reading correct. I'm assuming they have done an inframe with it at some point because it doesn't smoke at all and the head has no paint at all on it and the oil pan is squeaky clean.

Any info as to what to look for and maybe any thing else that is problematic on this year and model of Pete would be greatly appreciated. Thanks everyone!
niceguypmp3 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-28-2011, 04:23 PM   #2
Rogerstar1
Member
 
Rogerstar1's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Washington, DC
Posts: 939
Points: 44,902
Thanks: 1,499
Thanked 171 Times in 118 Posts
I'd pull the pyrometer sending unit, light a match underneath it and have 'stupid' watch the gauge to report what she sees happening. I'm not a mechanic but this approach seems logical to me.

Tachometer: I'd trouble shoot the sensor coming out the top of transmission and the wires running to it.

Last edited by Rogerstar1; 03-28-2011 at 04:27 PM.
Rogerstar1 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2011, 02:06 AM   #3
theakerstwo
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: tulsa ok
Posts: 1,000
Points: 36,083
Thanks: 20
Thanked 188 Times in 161 Posts
tRY THIS http://www.ametekdixson.com/technical/index.cfm
theakerstwo is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to theakerstwo For this addition to TDG:
niceguypmp3 (03-29-2011), Rogerstar1 (03-29-2011)
Old 03-29-2011, 04:15 AM   #4
niceguypmp3
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 30
Points: 20,316
Thanks: 13
Thanked 0 Times in 0 Posts
Alright, thanks for the link! It gives me somewhere to start anyways. Anyone one else chime in on anything? Thanks!!
niceguypmp3 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2011, 04:26 AM   #5
379Longhood
Senior Member
 
379Longhood's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Alberta t0m0r0
Posts: 2,326
Points: 53,827
Thanks: 179
Thanked 588 Times in 441 Posts
the above link should cover the tach , the sensor is on the flywheel housing.
the pyrometer can be checked by disconecting the wire s and momentarily connecting a fairly dead 1.5 v battery, the needle should jump , don't contact long enough to peg the needle. if that works check for continuity to the sendor at the turbo if you have wire continuity the sendor is fubar, some where in one of the posts Mike from ISPRO posted the sendor output .
__________________
Canadian Club member 27
'88 379 exhd 3406C 15 40s 10 pete unimounts
'93 K3500 6.5 4L80 4" exh
'62 gmc shortbox 454 super t10 big brakes
JD 820 black dash
12V92 waitin' for a truck (mega ratrod)
pettibone s20 3306 pc
379Longhood is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tachometer recommendations mrduallyf350 7.3L and 6.9 IDI (Pre 1994) 0 05-09-2009 03:41 PM
1992 tachometer gon2sea 5.9L Cummins (Pre 1994) 5 03-16-2008 06:10 AM
Help No Tachometer fordrules 5.9L Cummins 12 Valve (1994-1998.5) 3 10-21-2007 05:01 AM
tachometer question osos57 7.3L and 6.9 IDI (Pre 1994) 0 06-29-2007 06:06 AM
tachometer sensor osos57 7.3L and 6.9 IDI (Pre 1994) 0 06-17-2007 06:43 PM

New To Site? Need Help? TDG Specials

All times are GMT. The time now is 03:13 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
DTO Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios