No reverse after 4R100 rebuild - TheDieselGarage.com
TheDieselGarage.com
 

Home Forum Who's Online Today's Posts Vendors Advertise
Go Back   TheDieselGarage.com > Ford Diesel & Truck Discussions > 1994-2003 7.3L Power Stroke

Thread Details Posted by winslettb, this thread has received 1 replies and been viewed 3474 times.

TheDieselGarage.com is the premier Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2011, 05:20 PM   #1
winslettb
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 1
Points: 6,980
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No reverse after 4R100 rebuild

I spent last weekend rebuilding my brother in laws tranny for him and we took our time , used the proper tools, and followed the ATSG manual exactly. Here is the issue. When you first crank the truck and put her in reverse she will lock in and back up for about 30 - 50 feet then she starts slipping really bad. It gets to the point where i can lay on the gas and she will start to move again, but only under higher RPM's. There is no noticeable engaging into gear when shifting to reverse. The forward gears are working pretty well, but they slip a bit under higher rpm's. The fluid level is full and all forward gears and neutral engage and shift fine except under higher loads. So.... i am at a loss. I made sure all the bearings were faced the right way and I checked all clearances needed in the build. It just feels like she isn't grabbing tight enough in the clutches or something. Any help would be great.
winslettb is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-14-2011, 02:41 AM   #2
SCRecovery
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 68
Points: 17,122
Thanks: 7
Thanked 4 Times in 3 Posts
If you replaced all of the normal wear items and checked everything else it should work fine......unless you reassembled it incorrectly. Pull it out and open it back up. I'm no transmission guy, but it soulds like maybe you put something in backwards or something. Check the line pressure before you tear it out. It may have low pressure, making it slip. Is the pump new too? Are you sure the T/C is seated all the way? You did hear it "clunk" twice when putting it back on the trans, right? Did you pre-fill it with fluid? How about the valve-body.....are you sure, and I mean 100% sure, that all the check-balls are back in the correct places?
SCRecovery is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4r100 Rebuild Help PennyPinchingPowerStroke 1994-2003 7.3L Power Stroke 6 11-01-2010 11:33 PM
4r100...best rebuild kit? bigfords 1994-2003 7.3L Power Stroke 4 01-24-2009 02:34 PM
Anyone rebuild their own 4R100??? 99fordtruckguy 1994-2003 7.3L Power Stroke 7 01-08-2009 09:53 PM
4R100 Rebuild StrokerDude 1994-2003 7.3L Power Stroke 2 03-29-2008 10:47 PM
4r100 rebuild RacerX 1994-2003 7.3L Power Stroke 2 09-16-2006 08:59 PM

New To Site? Need Help? TDG Specials

All times are GMT. The time now is 09:25 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
DTO Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios