Freightliner trouble codes - TheDieselGarage.com
TheDieselGarage.com
 

Home Forum Who's Online Today's Posts Vendors Advertise
Go Back   TheDieselGarage.com > Heavy, Medium, Work Trucks and Trailers > Heavy Duty

Thread Details Posted by Westcoast Pete, this thread has received 16 replies and been viewed 38399 times.

TheDieselGarage.com is the premier Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-22-2011, 03:54 PM   #1
Westcoast Pete
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
Points: 16,496
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
Freightliner trouble codes

Can anyone decode a Freightliner M2 106 w/MBE 900 trouble codes SID 025 & FAIL 07 ??
Westcoast Pete is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-23-2011, 03:42 PM   #2
tc2
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 480
Points: 28,771
Thanks: 1
Thanked 111 Times in 108 Posts
You have only posted 2/3 of the code.

We also need to know the message identifier (MID)

for instance if this is MID 128 (engine) the code would be "external engine protection device not responding"

If the MID is 164 ( bulkhead electrical system module) the code would be " End of Frame Air Unexpected Pressure Feedback"

The code is in the format of MID / SID / FMI
tc2 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to tc2 For this addition to TDG:
Westcoast Pete (07-24-2011)
Old 07-24-2011, 09:15 PM   #3
Westcoast Pete
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
Points: 16,496
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
bh 164, trucks not starting, like its losing its prime...
Thanks
Westcoast Pete is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2011, 10:46 PM   #4
tc2
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 480
Points: 28,771
Thanks: 1
Thanked 111 Times in 108 Posts
I think it's safe to say that the code you posted is not related to your no start.

Have you just changed the fuel filters?

These engines can be difficult to work the air out of the fuel system, particularly the engines with EGR.

Do not use aftermarket fuel filters on these engines, they do not seal properly in the filter bowl.
tc2 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to tc2 For this addition to TDG:
Westcoast Pete (07-28-2011)
Old 07-24-2011, 11:45 PM   #5
Westcoast Pete
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
Points: 16,496
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yeah I did change the filter. The ABS light is a steady burn while cranking but once it fires it flashes for about 30 sec before going off. The truck has been getting harder and harder to start & now it will only fire with some juice... Could it be an injector bleeding down ? I appreciate you taking the time to try to help me. At one point I had it scanned for the codes since the check engine light is on & he said that I had a glow plug relay going bad. I had called Freightliner & they advised they were not showing one.

Thanks again,
Pete
Westcoast Pete is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2011, 01:40 AM   #6
tc2
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 480
Points: 28,771
Thanks: 1
Thanked 111 Times in 108 Posts
That engine doesn't have glow plugs.
It **might** have an intake heater. It would be on the air intake pipe going in to the engine and have a couple of 2 gauge or so cables gojng to it.
either way that shouldn't make a difference to starting at this time of year.

If the ABS light is coming on, and the engine light is on, there should be other codes available through the dash. can you try pushing the button on the cluster to cycle through the codes, and post what they are?

If there are no further codes, I would make sure the fuel filter is a detroit diesel/ mercedes part.

I would also check under the cab to see if there is an inline fuel filter in the plastic fuel line, and change it or eliminate it. Freightliner used to bury them under there on the business class trucks.

I would make sure both fuel filters on the engine have been changed, the strainer and the filter.

after that, I would remove the fuel supply and return lines where they enter the fuel filter housing. the fittings attached directly to the bowl are check valve/quick release couplings. remove the fuel lines by unscrewing the female fitting just below the bowl (SHOULD BE ELBOW TYPE FITTINGS) and look for debris in the quick release fittings. This is assuming this is a pre -07 engine

After that, I would make a line to go from the return line on the engine to a pail, and run the engine and look for air bubbles in the return fuel.

It's probably not an injector, but fuel loss from one of the high pressure pipes can make them hard to start. look for fuel leaks on the driver's side of the engine.

It could also be a long shot I've seen a few times : batteries/ cables /wiring going to the ecm were in such bad shape that there wasn't enough juice getting to the ecm until the starter stopped cranking or ether was used to lighten the load on the starter.
tc2 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to tc2 For this addition to TDG:
Westcoast Pete (07-28-2011)
Old 07-25-2011, 02:28 AM   #7
pichu2
Junior Member
 
pichu2's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 456
Points: 34,683
Thanks: 193
Thanked 76 Times in 64 Posts
Quote:
Originally Posted by Westcoast Pete View Post
bh 164, trucks not starting, like its losing its prime...
Thanks
this is bulk head code send me a pm, i have dpf elecbook,cascadia and m2
pichu2 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to pichu2 For this addition to TDG:
Westcoast Pete (07-26-2011)
Old 07-26-2011, 02:38 AM   #8
Westcoast Pete
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
Points: 16,496
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
Reset the ECM the went on a call & got 2 faults the 2nd one read ECU 128, SID 146, FAIL 07 ???
Westcoast Pete is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2011, 02:39 AM   #9
Westcoast Pete
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
Points: 16,496
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
I do appreciate all the assistance.
Pete
Westcoast Pete is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2011, 05:07 AM   #10
pichu2
Junior Member
 
pichu2's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 456
Points: 34,683
Thanks: 193
Thanked 76 Times in 64 Posts
Quote:
Originally Posted by Westcoast Pete View Post
Reset the ECM the went on a call & got 2 faults the 2nd one read ECU 128, SID 146, FAIL 07 ???
egr valve not responding(146 7) check the sensor in the top pipe and harness(dont chance the valve this is only if is 146 12)

Last edited by pichu2; 07-26-2011 at 05:25 AM.
pichu2 is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to pichu2 For this addition to TDG:
Westcoast Pete (07-26-2011)
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trouble codes comanchejoe 1994-2003 7.3L Power Stroke 1 09-01-2010 03:58 PM
What are these trouble codes? CrashFireRescue 5.9L Cummins (2003-2007.5) 1 01-05-2010 05:42 PM
Have trouble codes, not sure what they are? powerman 2003-2007 6.0L Power Stroke 9 06-03-2009 03:15 AM
Trouble codes tjl The Parking Lot 13 04-25-2008 12:40 PM
24v Trouble codes sstockton 5.9L Cummins (1998.5-2002) 5 08-28-2007 10:36 PM

New To Site? Need Help? TDG Specials

All times are GMT. The time now is 09:14 PM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
DTO Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios