4300 hard start with alot of black smoke - TheDieselGarage.com
TheDieselGarage.com
 

Home Forum Who's Online Today's Posts Vendors Advertise
Go Back   TheDieselGarage.com > Heavy, Medium, Work Trucks and Trailers > Medium Duty

Thread Details Posted by patricks, this thread has received 9 replies and been viewed 2925 times.

TheDieselGarage.com is the premier Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-19-2012, 11:21 AM   #1
patricks
carltonG
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pinetops NC
Posts: 16
Points: 22,258
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
4300 hard start with alot of black smoke

I,ve got a 2006 4300 with a dt466 EGR Engine.When I try to start it it just spins over a long time and some time I have to use starting fluid.And when it does start it has a very large amount of black smoke with a very bad idle,I have done a complete service,also scan for DTC,sfound code 346 (EGR)so I removed EGR and clean it also I remove the EBP sensor and clean sensor and tube,It ran perfect for a little while. Then I road tested it for 15 miles and foung code 354 (VGT under cycle)I check for bad wires ECT...and clear all codes ran KOEO standard test and the AMS test plus the VGT hight to low test all pass but now its doing the same thing this time no Engine light is on.Has any one ever came across this before? if so PLEASE help I am very Greatfull for any help in this matter
__________________
With out trucks the world STOPS!!
patricks is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-20-2012, 04:22 AM   #2
BobWolf
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 59
Points: 15,059
Thanks: 2
Thanked 11 Times in 9 Posts
Find somone with the dimond logic laptop unless you have it sounds like you might have a bad cam/crank sensor or injector take exhaust temps along the exhaust manifold when cold and idling with an infrared thermometer untill the engine warms up the cold cylinder is the one not fueling. Keep in mind you have a wire harness undre the valve cover for the injectors, that can short out and the injector wont fuel that cylinder. Simple as this sounds try changing the fuel filter if you havent already and clean the rock catcher a pre filter just behind the filter lotsa crap can get in it clean the bowl and screen with brake cleaner and check the check ball on top of the rock catcher looks like a big philips head. Oh yeah, check your O rings allong your fuel system both suply and return the 466 E istempermental abbout having its diet shorted.

Good luck
Bob Wolf

Last edited by BobWolf; 06-20-2012 at 04:35 AM. Reason: additional thoughts
BobWolf is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BobWolf For this addition to TDG:
patricks (06-24-2012)
Old 06-24-2012, 11:23 AM   #3
patricks
carltonG
Threadstarter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pinetops NC
Posts: 16
Points: 22,258
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have replaced the cam and crank sensors,fuel filter,I have great fuel pressure I clean the strainer and the check valve..I did see the ICP go up and down every time it began to smoke,Do you think it could the IPR or ICP sensors I do have dimond logic it passes all KOEO test and when I run "hard start/no start"everything looks to be spot on????????
__________________
With out trucks the world STOPS!!
patricks is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2012, 02:15 PM   #4
BobWolf
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 59
Points: 15,059
Thanks: 2
Thanked 11 Times in 9 Posts
Quote:
Originally Posted by patricks View Post
I have replaced the cam and crank sensors,fuel filter,I have great fuel pressure I clean the strainer and the check valve..I did see the ICP go up and down every time it began to smoke,Do you think it could the IPR or ICP sensors I do have dimond logic it passes all KOEO test and when I run "hard start/no start"everything looks to be spot on????????
Did you take exhaust manifold temps or injector buzz test? You might have a dead stick they may or may not throw a code. I had a dead injector and no code. Could also be a sensor if you can find out how to bench test them its always more accurate.

Good luck let me know how you make out
BobWolf is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2012, 02:41 PM   #5
BobWolf
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 59
Points: 15,059
Thanks: 2
Thanked 11 Times in 9 Posts
Im not an electronics guy when it comes to diesels.
BobWolf is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BobWolf For this addition to TDG:
patricks (07-01-2012)
Old 06-25-2012, 03:14 PM   #6
dbennett48
Old Fart
 
dbennett48's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Ukiah, Ca
Posts: 582
Points: 34,802
Thanks: 107
Thanked 122 Times in 104 Posts
The easiest way to check for a dead injector is to start up your truck and read the temps of the exhaust manifold with an infra-red thermometer. Dead cylinder will read well below the rest.
__________________
Dave

2004 Ford F-350 Regular cab with 6.0.
Completely Stock.
dbennett48 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2012, 01:38 PM   #7
patricks
carltonG
Threadstarter
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pinetops NC
Posts: 16
Points: 22,258
Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Heres an up date on my problem.I have changed all filters oil,fuel and air I clean the strainer and the check valve inside of the fuel filter housing.I have replaced the cam and crank sensor...I then took it on a road test and made it 10 miles and then had to call a wrecker to bring it back....This time when I run dimond logic I seen my icp goes up and down when it goes down it starts to smoke and lose power,So I replaced the ICP sensor and the IPR valce plus the o-rings in the oil rail I did check each injector with a temp gun and all injectors are at (+/-) the same temp also ran "Injector cut out"After all the sensors and test iv done do any of yall think it could be my HPOP if so how is a good way I can test/check my pump???Still no power and very hadr to start and lots of smoke???thanks for all of yalls help
__________________
With out trucks the world STOPS!!
patricks is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2012, 01:08 AM   #8
BobWolf
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 59
Points: 15,059
Thanks: 2
Thanked 11 Times in 9 Posts
Did you try chasing the wire harnes both hot and neutral from the battery to the ECM and starter I was told from a tech I know that the harnesses tend to wear and corrode even if your not in the salt belt. I had a simular problem

Bob Wolf
Wolf Trucking.

Last edited by BobWolf; 07-02-2012 at 01:10 AM.
BobWolf is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2012, 10:59 PM   #9
Lilrhodi
Junior Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 6
Points: 795
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by patricks View Post
Heres an up date on my problem.I have changed all filters oil,fuel and air I clean the strainer and the check valve inside of the fuel filter housing.I have replaced the cam and crank sensor...I then took it on a road test and made it 10 miles and then had to call a wrecker to bring it back....This time when I run dimond logic I seen my icp goes up and down when it goes down it starts to smoke and lose power,So I replaced the ICP sensor and the IPR valce plus the o-rings in the oil rail I did check each injector with a temp gun and all injectors are at (+/-) the same temp also ran "Injector cut out"After all the sensors and test iv done do any of yall think it could be my HPOP if so how is a good way I can test/check my pump???Still no power and very hadr to start and lots of smoke???thanks for all of yalls help

Did the laptop show the oil pump having enough pressure? In my first post this is what happen to mine after needing a D.O.T inspection and ending up needing a high pressure oil pump the 3rd pump later it runs good not as strong and i can smell exhaust
Lilrhodi is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2012, 04:40 PM   #10
John_G
Super Moderator
 
John_G's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tyler, TX
Posts: 4,247
Points: 42,467
Thanks: 101
Thanked 405 Times in 346 Posts
So, of the parts that have been replaced, none have fixed it? That tells me we are spending $$$$ on labor and parts w/o diagnosing the problem.

ALL engines need a few things to start and run:
1) Clean air and free flowing of that air
2) Compression
3) Fuel (pressure)
4) Ignition (compression and tcorrect iming on a diesel)
5) Exhaust flow
6) Functioning electronics: be that a distributor, coil, or ECM

IMO, nothing has been tested and there are specifications for everything from MAP to EFP and ICP. Unless you know what you have relative to what you need, it will only be fixed by luck and $$$$.
__________________
'93 F-250 HD, 7.3L IDI, 5spd - FARM TRUCK
I Support: Trailer brakes an every axle over the towing vehicle's GVW; CDLs for RVers; Safety inspections for ALL vehicles and 6 axle trucks (97K GVW proposal).

Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote - Benjamin Franklin

I vote for LIBERTY!
John_G is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
dt466, egr, smoke, vgt


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cp3? hard start? white smoke? 01_24valve Duramax 2001-2004 (LB7) 1 11-16-2011 04:35 AM
rough start and alot of black smoke bisket 2003-2007 6.0L Power Stroke 5 12-09-2007 07:43 PM
Hard to start / white smoke at start, again. bsigg 6.5L Diesel Engine 2 11-27-2007 03:57 PM
Kubota hard to start and blows alot of black smoke 043506.06speed Utility & Farm Tractors 7 09-25-2007 11:51 PM
Hard start w/ white smoke ovruigo 2003-2007 6.0L Power Stroke 21 10-18-2006 12:47 AM

New To Site? Need Help? TDG Specials

All times are GMT. The time now is 12:40 PM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
DTO Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios