No Speedo - ABS light - TheDieselGarage.com
TheDieselGarage.com
 

Home Forum Who's Online Today's Posts Vendors Advertise
Go Back   TheDieselGarage.com > Ford Diesel & Truck Discussions > 1994-2003 7.3L Power Stroke

Thread Details Posted by AllOut0606, this thread has received 17 replies and been viewed 6822 times.

TheDieselGarage.com is the premier Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-05-2007, 02:25 AM   #1
AllOut0606
TDG Mafia Member # 70
 
Join Date: Jan 2007
Location: Maryland
Posts: 426
Points: 7,717
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to AllOut0606
No Speedo - ABS light

So i took my truck to local retards aka my sh**ty ford dealer (not saying all ford dealers are bad) and after paying the $90 they came to the conclusion that the cause for no speedo, odometer, ABS light, and flashing OverDrive light was caused by a faulty GEM. So i bought the GEM and put it in tonight. After 4 hours of painstaking work, i replaced the GEM. It would have been faster, but i was using an allen key instead of a star key to get the screws holding it out. Cleaned up and took it for a spin. The new GEM did absolutly f***ing nothing. I'm pissed.

Is there something other then a GEM or rear speed sensor that could be causing this annoying and expensive problem?

Symptoms - No Speedometer, No odometer, Flashing OD light, and ABS light - which means my ABS isnt working. Cuz i went sideways trying to stop in the rain last night.

PLEASE HELP!!
__________________
2000 F250 7.3L CC Lariat 4X4 SB;

Performance:TS Performance Tuner///K&N Intake///Custom 5" Straight Pipe///6.0 Intercooler///B&M Trans Cooler///Foil Delete///Zoodad///CCV.
Interior: Autometer Gauges: Pyro, Trans, and Boost///Alpine In-Dash DVD Player///Audiobahn Sound System///Cobra 29 CB.
Exterior: Pro Comp 4" Lift///36" Super Swampers///16" wheels///Dual Hadley Peterbilt Horns///Viair 380c Compressor///Two 3 gallon air tanks///20% Tint///Warn Standard Hubs.

-Marshall-
AllOut0606 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-05-2007, 02:38 AM   #2
trick76cj5
Supporting Vendor
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 297
Points: 17,401
Thanks: 2
Thanked 21 Times in 10 Posts
That sucks!

What's GEM stand for? I've always hear that part called the VSS. Did they hook a code reader up to see what kind of info they were getting from it? Sounds like you could have a broken/chaffed/grounded wire somewhere.
__________________
-Brad Desatnik
trick76cj5 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 02:54 AM   #3
plainredtruck
Senior Member
 
plainredtruck's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Hickory Tavern, SC
Posts: 4,090
Points: 27,319
Thanks: 275
Thanked 444 Times in 285 Posts
Images: 11
It's just a late-night, wine-addled guess, but here goes . . .

It's probably the VSS which resides in your differential housing. Much cheaper (and easier to get to :sofa ) than the GEM, or another sensor (ABS sensor?).

Hie thyself to the local PSD guru who has AE or an NGS scanner and see if that person can help you.

I've replaced both the GEM and the VSS on my truck. When the GEM failed, I couldn't even start my truck. I don't remember precisely the VSS symptoms, but I do remember the Speedometer not working.

Wish you well.

prt
__________________
'99 F250 X-cab 2wd

powered by DP-Tuner

My Photography addiction


Mafia # 27






plainredtruck is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 03:14 AM   #4
AllOut0606
TDG Mafia Member # 70
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2007
Location: Maryland
Posts: 426
Points: 7,717
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to AllOut0606
Quote:
Originally Posted by plainredtruck
It's just a late-night, wine-addled guess, but here goes . . .

It's probably the VSS which resides in your differential housing. Much cheaper (and easier to get to :sofa ) than the GEM, or another sensor (ABS sensor?).

Hie thyself to the local PSD guru who has AE or an NGS scanner and see if that person can help you.

I've replaced both the GEM and the VSS on my truck. When the GEM failed, I couldn't even start my truck. I don't remember precisely the VSS symptoms, but I do remember the Speedometer not working.

Wish you well.

prt


how does one get to the VSS and what does that stand for?


GEM = General Electronics Module
__________________
2000 F250 7.3L CC Lariat 4X4 SB;

Performance:TS Performance Tuner///K&N Intake///Custom 5" Straight Pipe///6.0 Intercooler///B&M Trans Cooler///Foil Delete///Zoodad///CCV.
Interior: Autometer Gauges: Pyro, Trans, and Boost///Alpine In-Dash DVD Player///Audiobahn Sound System///Cobra 29 CB.
Exterior: Pro Comp 4" Lift///36" Super Swampers///16" wheels///Dual Hadley Peterbilt Horns///Viair 380c Compressor///Two 3 gallon air tanks///20% Tint///Warn Standard Hubs.

-Marshall-
AllOut0606 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 04:23 AM   #5
trick76cj5
Supporting Vendor
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 297
Points: 17,401
Thanks: 2
Thanked 21 Times in 10 Posts
The VSS (vehicle speed sensor) is located on top of the rear differential. I believe there is 1 10mm bolt that holds it in place. When the VSS goes out you loose your speedo, abs, the SES light comes on. . .all symptoms you are describing. They are very easy to replace. . .and are basically cps's so are very commonly failing parts on our trucks. . .but i don't think they're too pricey, i can't remember, brian replaced mine w/my tranny. . .guess you could say i paid 4300 for mine, and he threw a tranny in for free . Sorry, it's late, i'm going to bed now. Let us know if that works for you.
__________________
-Brad Desatnik
trick76cj5 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 12:42 PM   #6
AllOut0606
TDG Mafia Member # 70
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2007
Location: Maryland
Posts: 426
Points: 7,717
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to AllOut0606
i have replaced two of VSS, i didnt know what you were talking about because i call it a rear speed sensor. i tried replacing those before i bought the GEM. It didnt fix the problem. Thanks for the input everyone.

Any other things causing this?
__________________
2000 F250 7.3L CC Lariat 4X4 SB;

Performance:TS Performance Tuner///K&N Intake///Custom 5" Straight Pipe///6.0 Intercooler///B&M Trans Cooler///Foil Delete///Zoodad///CCV.
Interior: Autometer Gauges: Pyro, Trans, and Boost///Alpine In-Dash DVD Player///Audiobahn Sound System///Cobra 29 CB.
Exterior: Pro Comp 4" Lift///36" Super Swampers///16" wheels///Dual Hadley Peterbilt Horns///Viair 380c Compressor///Two 3 gallon air tanks///20% Tint///Warn Standard Hubs.

-Marshall-
AllOut0606 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 01:17 PM   #7
UnlimitedDiesel
<<< Fire Hoses
 
UnlimitedDiesel's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 80
Points: 3,253
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 4 Posts
Check your wiring going to the VSS. There should be two wires, and sometimes they get corroded at the frame. I will try to explain to the best I can. "USUALLY" we see this corrosion right where the wiring comes off of the frame and starts its journey down to the VSS. it is around the shock area I believe. Also check the plug at the VSS, Sometimes there is corrosion there also.
__________________
95 Ford F-250 2wd, New Engine, Full Billet Auto, Twin Turbos, Spearco 6.0 IC, 455cc FAST "Fire Hose Rocket" Injectors, Gen3 Big Oil
498hp/900ft lb's - 5/29/2008
TRUCK PICS http://good-times.webshots.com/album/569105257cBxDXW
RDRCM #23
UnlimitedDiesel is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 01:17 PM   #8
S&Dqtrhrs
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 94
Points: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No sense in guessing...It requires meters and probes to check everything it could be...Without being there to assist, I'd highly recommend you visit your local library and hit the better manuals they carry...Usually they will print the info you need at a nominal price and save you the migrain....It could be anything from corrosion to 1 of numerous grounds...Read the proper section and you will get some excellant tips...
__________________
1989 Ford F-250 4x4 5 speed 7.3 IDI
1991 Ford F-350 crew cab dually 2wd 5.9 cummins dodge od auto
5 quarterhorses
S&Dqtrhrs is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 01:21 PM   #9
UnlimitedDiesel
<<< Fire Hoses
 
UnlimitedDiesel's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 80
Points: 3,253
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 4 Posts
No one is guessing here. We are all making suggestions that we have seen in the past with our own trucks or others, that have had the same issue. I am not against going to the library, but common sense tells me that If he checks for the problems that we have all stated at least he will have a good starting point if we are all wrong.
__________________
95 Ford F-250 2wd, New Engine, Full Billet Auto, Twin Turbos, Spearco 6.0 IC, 455cc FAST "Fire Hose Rocket" Injectors, Gen3 Big Oil
498hp/900ft lb's - 5/29/2008
TRUCK PICS http://good-times.webshots.com/album/569105257cBxDXW
RDRCM #23
UnlimitedDiesel is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2007, 01:37 PM   #10
S&Dqtrhrs
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 94
Points: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm not trying to offend anyone...Not knowing all the circumstances of available tooling and experience,and knowing if he looks at a wiring schematic, he will see all the places that issues could and will arise.. You are absolutely right, they are all good starting places...
__________________
1989 Ford F-250 4x4 5 speed 7.3 IDI
1991 Ford F-350 crew cab dually 2wd 5.9 cummins dodge od auto
5 quarterhorses
S&Dqtrhrs is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

New To Site? Need Help? TDG Specials

All times are GMT. The time now is 06:38 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
DTO Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios