cold transmission slips every morning - TheDieselGarage.com
TheDieselGarage.com
 

Home Forum Who's Online Today's Posts Vendors Advertise
Go Back   TheDieselGarage.com > Dodge Diesel & Truck Discussion > 5.9L Cummins 12 Valve (1994-1998.5)

Thread Details Posted by dodgedawg, this thread has received 14 replies and been viewed 4997 times.

TheDieselGarage.com is the premier Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-19-2008, 07:55 AM   #1
dodgedawg
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 67
Points: 844
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via Yahoo to dodgedawg
cold transmission slips every morning

Hey all,

When my '97 auto tranny is cold in the morning and I first take off it will slip going into 2nd gear. I have to stop, put it in park, then in drive again and it will take off again. We go through this fun chain of events every morning until after the second or third time it will finally run normal, then never do it again for the rest of the day. It does it less if I really warm the truck up for a long time but at these fuel prices...

Any ideas as to what this could be? And on the topic of the transmission, is it normal for the torque converter to 'thud' the whole truck when it kicks off?

Finally, could any of this have to do with my horrible fuel mileage (about 10)?

:sofa
__________________
1997 Dodge Ram 3500 ex-cab dually 4X4 w/CTD, 152K, 4" exhaust, BHAF, Pacbrake, mystery switch, Banks gauges, Hadley airhorns, 235/85/16 Toyos, viper alarm/remote start/turbo timer, limo tint, rhino liner, custom-built woodchip box, backup camera, rear auxiliary floods, bright white exterior w/tan leather interior, Garmin GPS, Cobra CB & radar unsure of engine mods yet
:smoke
dodgedawg is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-19-2008, 08:08 AM   #2
NukleusX
I like beer.
 
NukleusX's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Capistrano Beach, CA
Posts: 4,301
Points: 28,861
Thanks: 249
Thanked 156 Times in 135 Posts
Send a message via AIM to NukleusX Send a message via Yahoo to NukleusX
In general, I dont have a specific answer to any of the above questions, though when I start my truck in the AM here (socal) usually if i take off RIGHT away, it will lurch into first right when i drop the shift lever into D ( and this is on a VERY slight uphill incline). If I give it 3-5 minutes to warm up (usually around end of week, IE thursday or friday) it will shift into gear smoother and not hesitate when I drop the shifter.

Granted this problem has really only been aparent since I ran my tranny low on fluid then changed fluid and filter, it still kinda is odd to me, though perhaps a 47RH guru will pop up on here and have some answers to the situations we are both facing-

Oh, and on any given morning (for anyone whos going to post answers) the temp here when I startup is between 40*-55*F.
__________________
Jeremy
94 Ram 2500 4x4 RCLB.
Power: BHAF, 4" exhaust, S300G, 15.5*, 100 plate, 90 hp sticks, 191 dvs, Mike L. trans. more when i remember.
Appearance: 1 pc headlights, HIDs, 4.5" lift, flippy mirrors (up), not so chrome 6" silverline exhaust tip, not so fancy aftermarket wheels
American Club #33
Singles Club #74
TDG Mafia #111

http://www.socaldieseltrucks.com
NukleusX is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2008, 04:42 AM   #3
crazycracker
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 95
Points: 1,474
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If you are worried, change the fluid and filter. Take a look at the old oil, see it smells burnt or has metal pieces in it.
crazycracker is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2008, 04:08 AM   #4
dodgedawg
Member
Threadstarter
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 67
Points: 844
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via Yahoo to dodgedawg
will swap filter & fluid

Changing the filter and fluid will be what I do next. On the stick it doesn't look real bad but it's not new either. I once saw in a post another guy complaining about this same thing but couldn't find the post to see if he got to the bottom of it. Something was mentioned about 'pressure' taking too long to build...?
__________________
1997 Dodge Ram 3500 ex-cab dually 4X4 w/CTD, 152K, 4" exhaust, BHAF, Pacbrake, mystery switch, Banks gauges, Hadley airhorns, 235/85/16 Toyos, viper alarm/remote start/turbo timer, limo tint, rhino liner, custom-built woodchip box, backup camera, rear auxiliary floods, bright white exterior w/tan leather interior, Garmin GPS, Cobra CB & radar unsure of engine mods yet
:smoke
dodgedawg is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2008, 01:34 PM   #5
bmoeller
Senior Member
 
bmoeller's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: NW IL
Posts: 4,710
Points: 46,567
Thanks: 150
Thanked 355 Times in 301 Posts
I would change the trans fluid and filter first. Could be as simple as that.

Does the trans start in 1st or 2nd from a stop? Go to 1st on its own or manually? Either way, there is a chance you might need to replace the governor pressure sensor and gov. press. solenoid. ~$100 a piece. Have to drop the valvebody to change them out.

The stock transmissions don't flow much oil in park. That is why you have to check the level when it in neutral. The T/C drains back overnight sometimes, so try putting the trans in neutral for about 30 seconds after startup. That will fill it back up.

Cold oil will cause the trans to feel like it grabs when you put the trans into gear. Once it gets warmed up, it won't do it as much. It is even more so when you have a built trans like mine. The T/C is quite a bit tighter than stock, and pulls harder when in gear and not moving. I can roll uphill with a loaded trailer at idle sometimes.

NukleusX- dd has a 47RE, not a RH, so the cause might be different than yours.
__________________
"Some people are educated beyond their intelligence."

'93 W350 CC, LE, 5spd, HTT modded H1C, 4" DE

Sold- '99 3500 Q/C, SO CTD, 4x4, 5spd.

Traded off- '97 3500 C/C, 4x4, CTD

'92 W250, LE, CC, CTD w/ tweaked pump (SOLD)


"Obama = Hoax and Chains"

If Obama is the answer, it must have been a stupid question.
bmoeller is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2008, 03:32 PM   #6
dodgedawg
Member
Threadstarter
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 67
Points: 844
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via Yahoo to dodgedawg
thanks

It's getting the transfluid and filter change tomorrow. I wanted to do it myself today but got under there and there is no drain plug?! Do I have to drop the pan or is there some sneaky way to drain it from a hose somewhere?

It does take off in 1st and shift back down to 1st o.k. I will warm it up in neutral some and see if that and the fluid/filter change fix it. Once it takes off out of the driveway there isn't another transmission issue the rest of the day...that fluid must make it's way everywhere.
__________________
1997 Dodge Ram 3500 ex-cab dually 4X4 w/CTD, 152K, 4" exhaust, BHAF, Pacbrake, mystery switch, Banks gauges, Hadley airhorns, 235/85/16 Toyos, viper alarm/remote start/turbo timer, limo tint, rhino liner, custom-built woodchip box, backup camera, rear auxiliary floods, bright white exterior w/tan leather interior, Garmin GPS, Cobra CB & radar unsure of engine mods yet
:smoke
dodgedawg is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2008, 03:11 AM   #7
bmoeller
Senior Member
 
bmoeller's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: NW IL
Posts: 4,710
Points: 46,567
Thanks: 150
Thanked 355 Times in 301 Posts
Ya, no drain plug. Could oder an aftermarket pan with one, or get a drain plug kit from B&M.

No real good way to drain it. I remove all but one bolt on a corner, just loosen the last one and support it with you hand. Gently let it tip down and hopefully most of it hits the pan. Just don't let it hang there. Could bend the corner.
__________________
"Some people are educated beyond their intelligence."

'93 W350 CC, LE, 5spd, HTT modded H1C, 4" DE

Sold- '99 3500 Q/C, SO CTD, 4x4, 5spd.

Traded off- '97 3500 C/C, 4x4, CTD

'92 W250, LE, CC, CTD w/ tweaked pump (SOLD)


"Obama = Hoax and Chains"

If Obama is the answer, it must have been a stupid question.
bmoeller is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2008, 03:54 AM   #8
Bobcat698
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Marshfield, WI
Posts: 99
Points: 21,424
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I would just add 2 quarts of fluid, waayyyyyy back in the day my truck did this too, turns out it was just low enough on fluid to cause this issue when cold.
Bobcat698 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 03:51 PM   #9
dodgedawg
Member
Threadstarter
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 67
Points: 844
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via Yahoo to dodgedawg
progress

It reads full on the stick but maybe the stick isn't giving me a true measurement...when yours was low did it read low on the stick? Is there major harm if I slightly overfill?

bmoeller, warming it up in neutral stopped it like you said! No slip at all after only 60 seconds warming up in neutral...good call. I still want to get to the root of it so I will do the fluid/filter change (as soon as my 8 month old lets me).
laugh
__________________
1997 Dodge Ram 3500 ex-cab dually 4X4 w/CTD, 152K, 4" exhaust, BHAF, Pacbrake, mystery switch, Banks gauges, Hadley airhorns, 235/85/16 Toyos, viper alarm/remote start/turbo timer, limo tint, rhino liner, custom-built woodchip box, backup camera, rear auxiliary floods, bright white exterior w/tan leather interior, Garmin GPS, Cobra CB & radar unsure of engine mods yet
:smoke
dodgedawg is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2008, 05:56 PM   #10
cjensen91910
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 38
Points: 22
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
There is a check valve on the tranny line to cooler that is supposed to keep fluid in the TC. This valve can stick. Shut = bad ju ju, no fluid flow. Open = TC drains down overnight giving your truck "morning sickness". Putting it in neutral for a bit fills the TC again and off it goes like it's supposed to. Some have removed this valve to prevent it sticking shut. Just need to remember to let it sit in neutral for a few seconds on first start after it sits for a long time.
__________________
Carl in San Diego with a 95 2500, Junk Dodge paint, BHAF, modded TC and valve plate, 16* timing, full gauges, tranny cooling fan, gutless CAT, lockup switch with #5 plate for now.
cjensen91910 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

New To Site? Need Help? TDG Specials

All times are GMT. The time now is 11:47 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
DTO Garage vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vB.Sponsors
vBCredits v1.4 Copyright ©2007 - 2008, PixelFX Studios