2002 shuting down - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by acegreaser, this thread has received 7 replies and been viewed 1576 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 11-09-2011, 04:11 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 172
Points: 74,632
Thanks: 6
Thanked 12 Times in 10 Posts
2002 shuting down

Have 02 started surging at idle now it shut down going down the road.It will start right back up.Getting worse no codes.Going to check fuel pressure new lift pump 30k ago.Fount rust in filter housing lift pump sounds noisey now.But there is no misfire or white smoke just like it was shut off with the key.Changed the cam sensor didn't make a difference.
acegreaser is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 11-10-2011, 03:37 PM
ADMIN/MAFIA
 
neeltburn's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Evansville, IN
Posts: 4,834
Points: 55,319
Thanks: 302
Thanked 691 Times in 599 Posts
Garage
Could be early signs of lift pump failure, see if you can get a gauge on it and see what its pushing. Could also be a fuel filter, there should not be rust in the filter bowl. Surging could also be related to the APPS sensor.

"Only accurate rifles are interesting" -Townsend Whelen

2012 Ram 2500 Crew Cab Big Horn
6.7L 68RFE 4wd
Yeah its stock.
Edge Insight CTS / Line-X / Access Bed Cover
B&W Turnover Ball / Companion Hitch
Pac Brake Air Bags
On Board Air
Optima Redtop 34Rs


2010 John Deere 2305
2010 Jeep Wrangler JK Unlimited Rubicon/ Tuned with some toys.
2016 Keystone Impact 311 Toyhauler






9-11-2001 NEVER FORGET
neeltburn is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 11-11-2011, 11:53 PM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 172
Points: 74,632
Thanks: 6
Thanked 12 Times in 10 Posts
was told that it could be faulty injector compression sealing gaskets,truck stumbles or stalls at idle but not all the time,sometimes while driving almost like a misfire or backfire.
acegreaser is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 11-12-2011, 02:04 AM
ADMIN/MAFIA
 
neeltburn's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Evansville, IN
Posts: 4,834
Points: 55,319
Thanks: 302
Thanked 691 Times in 599 Posts
Garage
Sounds like its time to pull the injectors and have them pop tested that way you are sure of that is the problem, but it sounds like injector time.

"Only accurate rifles are interesting" -Townsend Whelen

2012 Ram 2500 Crew Cab Big Horn
6.7L 68RFE 4wd
Yeah its stock.
Edge Insight CTS / Line-X / Access Bed Cover
B&W Turnover Ball / Companion Hitch
Pac Brake Air Bags
On Board Air
Optima Redtop 34Rs


2010 John Deere 2305
2010 Jeep Wrangler JK Unlimited Rubicon/ Tuned with some toys.
2016 Keystone Impact 311 Toyhauler






9-11-2001 NEVER FORGET
neeltburn is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 11-15-2011, 04:24 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Shingletown ca
Posts: 1,189
Points: 50,949
Thanks: 4
Thanked 63 Times in 59 Posts
Garage
lift pump will do the same thing too. the vp will pull enough fuel to idle but no more if the lines are plugging up with rust it may not even be able to pull enough to idle might be time for new lines, or just save the hassle of that and put on a fass

01 quad cab 4x4, edge drag comp, 4" exhaust, fass 150, 250 ddps, Jefferson State compounds 683hp so vp 11.91. AMSOIL front to rear. now back to stock 95 fummins in the works
01quadcab is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 11-16-2011, 12:09 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 172
Points: 74,632
Thanks: 6
Thanked 12 Times in 10 Posts
put a clear filter in before lift pump.Put new lift pump in.Truck still shutting down or sputtering randomly.Sometimes runs fine half the day.Voltage to the vp is good.
acegreaser is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 11-16-2011, 07:04 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Shingletown ca
Posts: 1,189
Points: 50,949
Thanks: 4
Thanked 63 Times in 59 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by acegreaser View Post
put a clear filter in before lift pump.Put new lift pump in.Truck still shutting down or sputtering randomly.Sometimes runs fine half the day.Voltage to the vp is good.
what filter are you running before lift pump? it's not stock then. also a new factory lift pump will not run very well if it gets crap in it. they are a waste of money. they can live 2hrs or a long time you just never know what your getting.

01 quad cab 4x4, edge drag comp, 4" exhaust, fass 150, 250 ddps, Jefferson State compounds 683hp so vp 11.91. AMSOIL front to rear. now back to stock 95 fummins in the works
01quadcab is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 12-03-2011, 03:08 AM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 2,063
Points: 84,022
Thanks: 43
Thanked 150 Times in 146 Posts


Check everthing from the fuel tank to the injectors, but it sounds like the VP died. More than likely you will need a new lift pump, fuel filter, and a VP injection pump. Good luck.
later is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 f-250 fedman Vehicles For Sale 4 02-22-2010 02:52 AM
HID for a 2002 f-250 Blackmax 1994-2003 7.3L Power Stroke 1 10-19-2009 02:58 PM
2002 7.3 Ecm 99fordtruckguy Whats Been Sold 4 02-03-2008 04:34 PM
2002 Help!!!! MaxRoadArmor Duramax 2001-2004 (LB7) 9 12-07-2006 06:00 PM
2002 F-250 crzycowboy Ford Oasis requests 2 02-09-2006 10:05 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome