Lift pump/Chip - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by BadAssBarbie, this thread has received 8 replies and been viewed 840 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 07-01-2006, 12:43 AM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9
Points: 1,226
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Lift pump/Chip

Question:

I put an Edge comp box in my '98 Dodge Ram about 2 weeks ago and in the mean time I believe my lift pump has died. (Pedal to the floor, about 1800 RPM and 30 mph tops. Lucky to get up a hill. Love that power!!!)

However, it's also like the truck doesn't recognize there's a chip. The box turns on, and won't adjust, or won't turn on at all. All the connections seem to be fine.
SO, the question: Are the problems related or do I have 2 separate issues???

BadAssBarbie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 07-01-2006, 02:55 AM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 973
Points: 115
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
You probably have a bad ground on the Comp. Or it could possibly be a bad MAP sensor.
imported_Smokem is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 07-02-2006, 07:15 PM
Senior Member
 
BigDodge's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Warrior AL
Posts: 313
Points: 15,723
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
do you have fuel pressure? i have the same thing on a 99 3500. the guy put on a comp box and in 500 miles his vp-44 pump was shot. with no fuel pressure at the vp-44 it will run intil you put start turning up the power. a comp box will make the vp-44 work hard and if there is no fuel pressure to help keep it cool it will die quick.

96 2500 215 pump,CompR62,DDP3's,suncoast convter,6'lift
96 3500 12v auto,Bullseye CompR62 DDP3's,suncoast converter
95 1500 318 auto "for now"
99 1500 360 auto "for now"
95 1500 Bullseye Powered P-Pumped 24v. [email protected]
BigDodge is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 07-02-2006, 09:59 PM
Senior Member
 
haz-mat19's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: San Diego, CA
Posts: 1,055
Points: 1,777
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Is the pump wire tapped, if so make sure it is connected right or you will not have any adjustment. If you don't have f/p gauge you really need to have one. If the lift pump goes it will take the I/P will go and that is very expensive. Like they said make sure all the connections are tight.

'01 xcab 4x4,Suncoast by Mike L. Goerend triple, edge III, AFE stage II, HTT 62/12, FASS, and other stuff
haz-mat19 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 07-05-2006, 12:18 AM Thread Starter
Threadstarter
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9
Points: 1,226
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm just waiting for the injector pump to die, too....

Okay, thanks for the suggestions. I totally took the chip out and still acting as though the lift pump is out. Part gets here Thurs. However, when you take the truck out of overdrive it "freaks out", if you will. Weird up down/ updown jump in RPM's and it just flat doesn't shift out of 2nd gear. Something I'm missing that's linked here???
BadAssBarbie is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 07-05-2006, 01:19 PM
Senior Member
 
haz-mat19's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: San Diego, CA
Posts: 1,055
Points: 1,777
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sounds stupid, but how old are your batteries. Just before I changed mine the trans acted up. Changed the batteries and it fixed the trans problem.

'01 xcab 4x4,Suncoast by Mike L. Goerend triple, edge III, AFE stage II, HTT 62/12, FASS, and other stuff
haz-mat19 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 07-05-2006, 02:41 PM Thread Starter
Threadstarter
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 9
Points: 1,226
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The batteries are about 2 years old...Checked them both at work this morning and everything comes back fine. I'm pretty sure this all started as a result of the chip. But hey, thanks for the suggestion!
BadAssBarbie is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 07-06-2006, 04:01 PM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
Points: 58
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Lift Pump/Chip

My Edge Comp box has destroyed my truck. I have been through 3 carter fuel pumps, 2 holley fuel pumps, and now 2 injection pumps. I catch a lot of crap for having a dodge...all these troubles only fuel the firelaugh

Actually my truck ate the 2nd injection pump last night only 24 hours after it was put in...
lildevil is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 07-06-2006, 04:19 PM
Senior Member
 
Join Date: May 2005
Posts: 706
Points: 1,182
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I must be lucky,over 130,000 miles,with a drag comp on it for over 75000 of those miles,and the original vp44 works perfectly.With Vp44's,they are not all alike,there are some good ones,and some bad.IMO,the mid 99-2000 model yrs were the best vp44s made.There are a lot of good 98 Vp44's out there,but there's also some junk ones as well.Whenever i put a reman vp44 on a truck i do not tap the pump wire for at least a week,make sure it works good,and everything is ok,just run it as an EZ box,in case you have a problem ,you stil have a warranty.Tap the wire,and you own it. With the 24 trucks a fuel pressure guage should be a mandatory mod done before any fueling boxes are installed,at the minumum a pressure test should be done before any major fueling box is installed.

2000 Dodge CTD 2500 4x4,Qcab SWB, 4.10 LSD,PDR cam,PDR twins,DonM 6,Edge Drag Comp,RASP fuel system,DTT trans,Blizzard 810,Sidewing plow,Trynex Vp8000,Sunnybrook 3310
John DiMartino is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome