47re no OD, electronics ruled out - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by hayjayhorses, this thread has received 0 replies and been viewed 407 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 04-09-2018, 02:49 AM Thread Starter
Junior Member
 
hayjayhorses's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Palmer, Massachusetts
Posts: 645
Points: 73,227
Thanks: 3
Thanked 48 Times in 48 Posts
47re no OD, electronics ruled out

i am working on a 1998 12 v slush-o-matic

this truck came to me as a basket case, after spending months looking for a realistic standard trans cummins we settled on a cheap auto that needed a rebuild. (I really dis like autos)

any way, after a rebuild, with a towing shift kit (sonex), there is no over drive, the electronics all work.

I put a pressure gauge on the OD test port and when it shifts to over drive , the pressure goes to about 20-25 psi, then when i let off the the throttle the pressure goes to 40 psi.

I am running the truck on a jack stands, while pressure testing.

I took the valve body down, air tested tested the OD port (it has the square one, hard to seal up) as i pressurized it with air, it seemed like air was escaping from the OD piston.

so i took the OD unit off, OD piston seals are fine, the air bleed ball check seemed a bit sticky, so i hit it with some brake clean, and compressed air. the ball check seemed good. i put the OD unit back on.

I air tested it again but could not get my rubber tipped air blower to seal on the square OD clutch apply port, and i could not see or hear any evidence of the ball check leaking.

i put the valve body, filter and pan back on then ran it, same issue.


same OD port Pressure

I dropped the trans pan, and took the 3-4 accumultor apart. Looked good

i took all the 3-4 shifts valves out, and cleaned them all up.

the 3-4 quick shift valve was sticking, i got it out, cleaned the passage with brake clean and compressed air.

put it back in and i was able to move the 3-4 quick shift valve with a pick from the 3-4 **** accumulator side

I then reassembled everything, test run again..

same issue, no OD, same pressure issue.

I then tested the trans line pressure and it was at 90 psi at ilde in drive, I only had a 100 psi gauge with me so i didn't bother giving it any throttle.

that is were i am at, with this turd.

I don't build trannys everyday, but i rebuild 4 or 5 dodge cummins autos a year and have never had any issues after the build, I have had to go back into an E4OD a few times about 10 years ago, I like to think i do things right.

any suggestions would be good.

I still don't know why so many people bought these trucks new with autos, I guess the folks with $$ too throw at new pickups don't want to shift.

Jay Noone
413-222-8286
I got hay
abolish the Federal Reserve, they are the real problem

Vote Ron Paul 2012
hayjayhorses is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New From MADS Electronics neeltburn 5.9L Cummins (2003-2007.5) 6 04-27-2011 03:20 AM
Questions about '03 SO electronics Gumby 5.9L Cummins (2003-2007.5) 10 05-04-2010 03:37 AM
Caps to electronics Carbur8tr 5.9L Cummins (1998.5-2002) 6 07-25-2009 08:51 PM
Monoprice.com - Electronics 4rcFed The Parking Lot 8 03-27-2009 12:51 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome