06 Puffing Black Smoke... - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by 2006copperPSD, this thread has received 34 replies and been viewed 3805 times.

 2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 35 (permalink) Old 06-04-2017, 12:46 AM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 417
Points: 49,883
Thanks: 16
Thanked 2 Times in 2 Posts
06 Puffing Black Smoke...

Truck was purchased new in Sept 05 and it now has 39k miles... It has had roughly about 20 oil changes since new and I added cat1 elc at about 20k along with a filter kit(4070) other than that it is stock... I'm original owner

About 50 miles ago it threw a solid check engine light that stayed on for a while then it went out but I checked for a code and there was none stored, I'm gonna have to try a different scanner...

It sits idle fine and soon as I give it a little fuel it coughs and puffs out a cloud of black smoke... Sometimes it will do it right at 1200rpms and sometimes it goes to 1800 and does it... It feels sluggish and I don't want to push it hard so I've been keeping the rpms below 2k and even then it has the feel of missing and stumbling causing it to puff smoke.. It has slowly gotten worse over the last few miles and so I decided to pull the egr valve cleaned it then put it back together to find it the same... I unplugged the egr and still the same, didn't throw a cel either...

What else can I easily check...
Thank you for any help that you can offer.

2006 Dark Copper/Arizona Beige F-250 4x4 King Ranch CC SB 6.0/TorqShift 3.73LS Build 09/05:Bought 09/05 w/3 miles(12-15-06 9,300 all stock miles)

1993 Mack RW713 Superliner E7-350 Jacobbs Jake 8LL 20/58 Camelback 12R 24.5 Tandem Dump(12-15-06 586,000 miles)

1989 Mack RW713 Superliner E6-350 Dynatard 12sp 20/58 Camelback 11R 24 Tandem Dump(12-15-06 317,000 miles)

1996 Cat 416B 4X4 Ext-hoe (12-15-06 6,200 hrs)
2006copperPSD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 35 (permalink) Old 06-04-2017, 03:15 AM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 417
Points: 49,883
Thanks: 16
Thanked 2 Times in 2 Posts
Been googling for some time now and really can't pinpoint what to work on to figure this out but will be pulling out the ebp tube and sensor to give it a good cleaning... I'll try to get to sensor and tube this coming week and post back the results... After that I'm gonna have to dig out the turbo to clean it up... Truck sits alot and recently it was off for almost 2 months with batteries unplugged and that is when the check engine light came on, right after I connected batteries and took a 60 mile trip with it... At about 40 miles of the trip light came on and I felt a slight power surge that has now gotten worse

Meanwhile if anyone can throw any thoughts on what it may be it is greatly appreciated...

2006 Dark Copper/Arizona Beige F-250 4x4 King Ranch CC SB 6.0/TorqShift 3.73LS Build 09/05:Bought 09/05 w/3 miles(12-15-06 9,300 all stock miles)

1993 Mack RW713 Superliner E7-350 Jacobbs Jake 8LL 20/58 Camelback 12R 24.5 Tandem Dump(12-15-06 586,000 miles)

1989 Mack RW713 Superliner E6-350 Dynatard 12sp 20/58 Camelback 11R 24 Tandem Dump(12-15-06 317,000 miles)

1996 Cat 416B 4X4 Ext-hoe (12-15-06 6,200 hrs)
2006copperPSD is offline  
post #3 of 35 (permalink) Old 06-04-2017, 10:35 AM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,210
Points: 83,582
Thanks: 186
Thanked 400 Times in 270 Posts
Getting it scanned for codes w/ a quality code reader is a high priority.

What did the valve and intake look like when you pulled the EGR valve? What did you use to clean the EGR valve? Were you careful to avoid getting the cleaning fluid into the solenoid?

Very likely you are on the right track w/ a turbo cleaning.

I would love to find a stock 06 or 07 for sale w/ 39k miles!

Mark
06 F250 CC SB FX4 Lariat;ARP studs;OEM gaskets;Banks exhaust;DynaTrac Ball joints;Coolant filter;High-Idle mod;RACCCV6000;JimmiJammers;Ravelco;SynchroMax xfer case;Fumoto valve;Harpooned;CPOhighwayProducts toolbox;tracrac;Fox Weatherboots;Wet Okole Seat Covers;BriteBox;Re-flashed;Quadzilla Recon XZT Fuel Press;Blue FPR spring;DashDAQ;PHP FICM;RiffRaff boots;DCPower270AXP;PowerInverter;Rancho7000's;BPD EGR cooler;One-piece HPOP fitting;D-plugs&standpipes;BPD BilletWaterPump;SCT w/ Matts SRL+;ELC Ultra;DuraTracs
bismic is offline  
post #4 of 35 (permalink) Old 06-04-2017, 04:05 PM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 417
Points: 49,883
Thanks: 16
Thanked 2 Times in 2 Posts
I used the Bluetooth ELM327 with TORQUE Pro app and nothing was stored... I can get acess to a basic actron scanner or will just take it to AutoZone to try for a reading..

Valve was pretty sooty but dry fluffy and brushed right off easily with a brass brush, I just picked out the corners with a screwdriver... No caked on soot and it open and closed fully by hand fine... I finished it off with carb cleaner at very low pressure while aiming down away from those holes that go to top of valve so there should not have been any cleaner shot in there unless just a mist... While I let it dry I scraped around the inside of manifold and vacuumed the crap out of it...

Truck is Sept05 build and has more than 39k, it's actually at 39,280ish lol... This low mileage is what is now causing my issues I'm sure and all the oil changes I didwould never stop this from happening but hope to find the fix soon... It's gonna sit again now until I get time to pull the ebp and hope that is it... If I get another scanner I'll test that as well...

Wait... I forgot isn't the engine warrantied to 100k miles... I knew there was a reason I didn't want to put on too many miles too fast, I wanted the warranty to last me a long time... I gotta call Ford

2006 Dark Copper/Arizona Beige F-250 4x4 King Ranch CC SB 6.0/TorqShift 3.73LS Build 09/05:Bought 09/05 w/3 miles(12-15-06 9,300 all stock miles)

1993 Mack RW713 Superliner E7-350 Jacobbs Jake 8LL 20/58 Camelback 12R 24.5 Tandem Dump(12-15-06 586,000 miles)

1989 Mack RW713 Superliner E6-350 Dynatard 12sp 20/58 Camelback 11R 24 Tandem Dump(12-15-06 317,000 miles)

1996 Cat 416B 4X4 Ext-hoe (12-15-06 6,200 hrs)
2006copperPSD is offline  
post #5 of 35 (permalink) Old 06-04-2017, 11:56 PM
Senior Member
 
harry6.0's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Spokane WA. area
Posts: 3,051
Points: 142,013
Thanks: 1,507
Thanked 990 Times in 755 Posts
5yrs or 100k whichever comes first, so warranty is gone unless you purchased an extended warranty.

Anyhow, like Mark mentioned, get scanned for fault codes first before doing anything....my guess is it will have a cylinder contribution fault or injector low voltage-ficm issue fault code.

Black smoke along with misfire like symptoms is almost always a faulty injector.

Harry
RET423 likes this.

Jan 03' built 6.0/F250cc4wd trqsft/SCT-tuned by KEM-Performance/Garrett Powermax vg-turbo/blue spring mod/gauges=egt+boost+fuel+SG2/exhaust/airaid intake/DR 4.5 lift/dual bilsteins/315's/greasable ball joints/powerstop/smittybuilt/kc lights/high idle mod/roll-n-lock/Mobil Delvac1 ESP 5W40 with (Archoil AR9100 in the oil) and (AR6200 in the fuel)
harry6.0 is offline  
post #6 of 35 (permalink) Old 06-05-2017, 02:20 AM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 417
Points: 49,883
Thanks: 16
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by harry6.0 View Post
5yrs or 100k whichever comes first, so warranty is gone unless you purchased an extended warranty.
I know I was just kidding I should call my local dealer and tell them I didn't know it was 5years and I was saving the mileage to keep the warranty going sure they would have a kick and call me an idiot after...


I'll try to get it scanned with a better scanner this week to see if there is a code stored

2006 Dark Copper/Arizona Beige F-250 4x4 King Ranch CC SB 6.0/TorqShift 3.73LS Build 09/05:Bought 09/05 w/3 miles(12-15-06 9,300 all stock miles)

1993 Mack RW713 Superliner E7-350 Jacobbs Jake 8LL 20/58 Camelback 12R 24.5 Tandem Dump(12-15-06 586,000 miles)

1989 Mack RW713 Superliner E6-350 Dynatard 12sp 20/58 Camelback 11R 24 Tandem Dump(12-15-06 317,000 miles)

1996 Cat 416B 4X4 Ext-hoe (12-15-06 6,200 hrs)
2006copperPSD is offline  
The Following User Says Thank You to 2006copperPSD For this addition to TDG:
harry6.0 (06-06-2017)
post #7 of 35 (permalink) Old 06-05-2017, 02:33 AM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 417
Points: 49,883
Thanks: 16
Thanked 2 Times in 2 Posts
[QUOTE=harry6.0;1409977

Anyhow, like Mark mentioned, get scanned for fault codes first before doing anything....my guess is it will have a cylinder contribution fault or injector low voltage-ficm issue fault code.

Black smoke along with misfire like symptoms is almost always a faulty injector.

Harry[/QUOTE]

But why isn't the cel staying on anymore? It was on for about 25 miles then shut itself off then came on again for about another 10 miles... All this was during the course of multiple days... I know the light works as it does come on before start up...

Truck did have a hard time starting after I cleaned the valve, it kept cranking and I had to stop for a few secs then I tried again and it fired up a bit out of the ordinary... The way it is running it should be throwing a flashing cel and it isn't even on solid.

2006 Dark Copper/Arizona Beige F-250 4x4 King Ranch CC SB 6.0/TorqShift 3.73LS Build 09/05:Bought 09/05 w/3 miles(12-15-06 9,300 all stock miles)

1993 Mack RW713 Superliner E7-350 Jacobbs Jake 8LL 20/58 Camelback 12R 24.5 Tandem Dump(12-15-06 586,000 miles)

1989 Mack RW713 Superliner E6-350 Dynatard 12sp 20/58 Camelback 11R 24 Tandem Dump(12-15-06 317,000 miles)

1996 Cat 416B 4X4 Ext-hoe (12-15-06 6,200 hrs)

Last edited by 2006copperPSD; 06-05-2017 at 02:36 AM.
2006copperPSD is offline  
post #8 of 35 (permalink) Old 06-05-2017, 12:06 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,210
Points: 83,582
Thanks: 186
Thanked 400 Times in 270 Posts
To help you any further, we need codes, and we need live engine data:

KOEO, post EBP, MAP, and Baro values.

At idle, post MAP, EBP and VGT % duty cycle. Do the same at 1200 rpm and then at 2000 rpm.

Make sure your VGT actuator connector is fully plugged in. Same thing for MAP and EBP.

Check MAP hose for cracking of the rubber and check MAP and EBP tube for plugging.

Mark
06 F250 CC SB FX4 Lariat;ARP studs;OEM gaskets;Banks exhaust;DynaTrac Ball joints;Coolant filter;High-Idle mod;RACCCV6000;JimmiJammers;Ravelco;SynchroMax xfer case;Fumoto valve;Harpooned;CPOhighwayProducts toolbox;tracrac;Fox Weatherboots;Wet Okole Seat Covers;BriteBox;Re-flashed;Quadzilla Recon XZT Fuel Press;Blue FPR spring;DashDAQ;PHP FICM;RiffRaff boots;DCPower270AXP;PowerInverter;Rancho7000's;BPD EGR cooler;One-piece HPOP fitting;D-plugs&standpipes;BPD BilletWaterPump;SCT w/ Matts SRL+;ELC Ultra;DuraTracs
bismic is offline  
post #9 of 35 (permalink) Old 06-06-2017, 02:12 PM
Senior Member
 
harry6.0's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Spokane WA. area
Posts: 3,051
Points: 142,013
Thanks: 1,507
Thanked 990 Times in 755 Posts
Should have some type of stored fault code in system.

I have seen a faulty injector that can set a fault code intermittently, if you use a high end scan tool and monitor cylinder contribution readings while driving truck, it will usually show up something in readings if injector issue is your problem.

You can also try unplugging egr valve temporarily and see if symptoms change, although it will most certainly set a check engine light too.

Also monitor ficm output readings, should be 47-49v at all times.

Harry
bismic likes this.

Jan 03' built 6.0/F250cc4wd trqsft/SCT-tuned by KEM-Performance/Garrett Powermax vg-turbo/blue spring mod/gauges=egt+boost+fuel+SG2/exhaust/airaid intake/DR 4.5 lift/dual bilsteins/315's/greasable ball joints/powerstop/smittybuilt/kc lights/high idle mod/roll-n-lock/Mobil Delvac1 ESP 5W40 with (Archoil AR9100 in the oil) and (AR6200 in the fuel)
harry6.0 is offline  
post #10 of 35 (permalink) Old 06-06-2017, 02:15 PM
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,210
Points: 83,582
Thanks: 186
Thanked 400 Times in 270 Posts
Quote:
Originally Posted by 2006copperPSD View Post
Truck was purchased new in Sept 05 and it now has 39k miles... It has had roughly about 20 oil changes since new and I added cat1 elc at about 20k along with a filter kit(4070) other than that it is stock... I'm original owner

About 50 miles ago it threw a solid check engine light that stayed on for a while then it went out but I checked for a code and there was none stored, I'm gonna have to try a different scanner...

It sits idle fine and soon as I give it a little fuel it coughs and puffs out a cloud of black smoke... Sometimes it will do it right at 1200rpms and sometimes it goes to 1800 and does it... It feels sluggish and I don't want to push it hard so I've been keeping the rpms below 2k and even then it has the feel of missing and stumbling causing it to puff smoke.. It has slowly gotten worse over the last few miles and so I decided to pull the egr valve cleaned it then put it back together to find it the same... I unplugged the egr and still the same, didn't throw a cel either...

What else can I easily check...
Thank you for any help that you can offer.
The best thank you (IMO) is to post up what you find when the problem is resolved!!

Mark
06 F250 CC SB FX4 Lariat;ARP studs;OEM gaskets;Banks exhaust;DynaTrac Ball joints;Coolant filter;High-Idle mod;RACCCV6000;JimmiJammers;Ravelco;SynchroMax xfer case;Fumoto valve;Harpooned;CPOhighwayProducts toolbox;tracrac;Fox Weatherboots;Wet Okole Seat Covers;BriteBox;Re-flashed;Quadzilla Recon XZT Fuel Press;Blue FPR spring;DashDAQ;PHP FICM;RiffRaff boots;DCPower270AXP;PowerInverter;Rancho7000's;BPD EGR cooler;One-piece HPOP fitting;D-plugs&standpipes;BPD BilletWaterPump;SCT w/ Matts SRL+;ELC Ultra;DuraTracs
bismic is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 duramax puffing smoke from exhaust and oil filler cap bridre Duramax 2001-2004 (LB7) 4 10-29-2010 06:06 AM
Big Cam Puffing white smoke LOG HAULER Medium and Heavy Duty 4 10-04-2010 02:47 PM
white smoke vs. black smoke DUMPIN99 1994-2003 7.3L Power Stroke 20 03-08-2008 12:01 AM
stock truck blowing smoke ( black smoke ) Sabbath5.9 2008-2010 6.4L Power Stroke 11 02-18-2008 03:17 AM
puffing white smoke dangerous196 General Dodge Discussion 0 12-05-2007 08:36 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome