Need Help Fast - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by Bullrack, this thread has received 23 replies and been viewed 1031 times.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 12:45 AM Thread Starter
Udderly Delicious
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 169
Points: 18,132
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Need Help Fast

Today we were messing around with my Dad's truck and he wanted to try my old Predator tuner for a few miles. Installed the 100HP tune, ran it around, everything fine then he wanted to take it out. Killed truck, turned everything electrical off, set park brake, plugged into the OBD11 port and went our way. While waiting, my Dad said he might like to try the Tow tune and leave it on there for a while. So, that's what I did. Finished and the Pred. said to unplug it. Did that and truck fired up and belched then died. He got scared and I immediately restored his original backup. Truck still won't start for anything. It just spins freely and does not even hint at starting. Checked all fuses under dash and the fuel pump shutoff on passenger side. Nothing I can find that is obvious. Are there any maxi fuses under the hood on this '03 6.0? Need help fast, he needs to leave tomorrow morning. Also, I thought maybe some sort of glitch might have occured, so we unhooked the battery terminals. How long does it take to clear memory? Been unhooked for some 30min. and when I re-connect them, the radio still has presets. Please help us!

"To hell with a 6.0, make mine 6 in a row"

'03 "TNT Ranch Edition" F350 CrewCab Lariat 4x4 DRW 12V Cummins, P&P head with 60# valvesprings & O-Ringed, ARP 625 studs, Colt cam, 4K GSK, HX40S/HT3b Twins, ZF6spd. with Valair Ceramic/Kevlar, manual hubs, 3.73's, 5.5" lift/w 285 Dayton Timberlines and 2" Wheel Spacers.
Bullrack is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 12:52 AM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,427
Points: 106
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sounds like the HPOP went out. My truck would just spin freely and not start.

If it is the HPOP, you are not going anywhere for awhile.

It doesnt take but about 3 minutes to clear the pcm!
heinzboy is offline  
post #3 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 12:55 AM Thread Starter
Udderly Delicious
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 169
Points: 18,132
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Wouldn't it have been running a little bad before going out? I mean this truck only has 17K miles and has never had the slightest problem. It's got to be something simple. Like I said, it was fine until I changed tunes, then it started, ran for maybe 3secs. then died.

"To hell with a 6.0, make mine 6 in a row"

'03 "TNT Ranch Edition" F350 CrewCab Lariat 4x4 DRW 12V Cummins, P&P head with 60# valvesprings & O-Ringed, ARP 625 studs, Colt cam, 4K GSK, HX40S/HT3b Twins, ZF6spd. with Valair Ceramic/Kevlar, manual hubs, 3.73's, 5.5" lift/w 285 Dayton Timberlines and 2" Wheel Spacers.
Bullrack is offline  
post #4 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 12:58 AM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,427
Points: 106
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I am not sure what the problem is!! Just saying it sounds like the HPOP.
I was just driving down the road when mine went out. No Signs at all. It just died and when I tried starting it, it would just spin and never start.
heinzboy is offline  
post #5 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 01:05 AM Thread Starter
Udderly Delicious
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 169
Points: 18,132
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
I hear ya, I just thought they ran bad before going out. Maybe that's what happened. Guess he'll be taking my truck tomorrow since he thinks I broke his. Stupid Ford's.

"To hell with a 6.0, make mine 6 in a row"

'03 "TNT Ranch Edition" F350 CrewCab Lariat 4x4 DRW 12V Cummins, P&P head with 60# valvesprings & O-Ringed, ARP 625 studs, Colt cam, 4K GSK, HX40S/HT3b Twins, ZF6spd. with Valair Ceramic/Kevlar, manual hubs, 3.73's, 5.5" lift/w 285 Dayton Timberlines and 2" Wheel Spacers.
Bullrack is offline  
post #6 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 01:07 AM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,427
Points: 106
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My truck was in the shop for 15 days.:shrug:
heinzboy is offline  
post #7 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 01:13 AM Thread Starter
Udderly Delicious
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 169
Points: 18,132
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
I know a few times on my truck after Ford would reflash it, the radio presets would have to be reset. Going on 45min. this time unhooked and it will automatically default to am, but when switched over to fm, the presets are still there. What's up with that?

"To hell with a 6.0, make mine 6 in a row"

'03 "TNT Ranch Edition" F350 CrewCab Lariat 4x4 DRW 12V Cummins, P&P head with 60# valvesprings & O-Ringed, ARP 625 studs, Colt cam, 4K GSK, HX40S/HT3b Twins, ZF6spd. with Valair Ceramic/Kevlar, manual hubs, 3.73's, 5.5" lift/w 285 Dayton Timberlines and 2" Wheel Spacers.
Bullrack is offline  
post #8 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 01:14 AM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,427
Points: 106
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
You disconnect both batterys?
heinzboy is offline  
post #9 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 01:26 AM Thread Starter
Udderly Delicious
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 169
Points: 18,132
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Yes, both batteries.

"To hell with a 6.0, make mine 6 in a row"

'03 "TNT Ranch Edition" F350 CrewCab Lariat 4x4 DRW 12V Cummins, P&P head with 60# valvesprings & O-Ringed, ARP 625 studs, Colt cam, 4K GSK, HX40S/HT3b Twins, ZF6spd. with Valair Ceramic/Kevlar, manual hubs, 3.73's, 5.5" lift/w 285 Dayton Timberlines and 2" Wheel Spacers.
Bullrack is offline  
post #10 of 24 (permalink) Old 07-24-2006, 01:29 AM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,427
Points: 106
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I bet its the HPOP but I am stupid!!

Whats weird is that I switched tunes and drove 2 miles and the hpop went out. WIERD!!!
heinzboy is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome