HELP!!7.3 WON'T START - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by j1586, this thread has received 5 replies and been viewed 7240 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 06-12-2011, 02:04 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Points: 634
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
HELP!!7.3 WON'T START

have a 2002 f350 that I am chasing a problem. new icp, new ipr, new HPOP,New fuel pump with prefilter, fresh batts and fuel in the bowl and no start.

ran AE scan tool before HPOP replaced.
1. Injector buzz test passed with no problems.
2. When we tried to run the cylinder contribution test, the engine died as soon as the first injector was dropped out by the test - I don't think it related to that injector.the RPM dropped too much. We repeated the test and the same thing happened again.
3. I have a DP tuner, and the engine would only stay running if the tuner was on the high idle program. If you took it back to stock, the engine died immediately.

The IPR Duty Cycle is at about 14% with the engine off, jumps up to about 65% while cranking, and then came back down to about 14% once the engine is running. ICP was around 650-700 psig.

I have replaced the fuel filter, injector cups & o-rings.

Before hpop replacement it would start with small amount of starting fluid but will not stay running at low speed/idle. after the replacement i finally got it started and it even would idle down. it died while idling and hasn't started since.

I am in Ct and have to be in TX in 2 weeks! any help would be appreciated.
j1586 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 06-12-2011, 02:17 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 68
Points: 17,678
Thanks: 7
Thanked 4 Times in 3 Posts
Sounds like an Injector Pump issue. Or maybe a sensor has gone bad. Cam position sensor maybe? I'm sure someone will be in here shortly that has a better idea of what your issue is. Good luck!
SCRecovery is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 06-12-2011, 02:25 PM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Points: 634
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
--------------------------------------------------------------------------------

CPS replaced earlier and even swaped it for a spare-no change

oil changed prior to hpop replacement
HPOP replaced on monday. truck has been cycled 20-30 times since. even ran for a 2-3 min period before dying.

no oil in fuel bowl

I don't have a scanner here. Greg in Ledyard hooked it up when my truck was running poorly but still runnning.

truck will not start at this point even on ether
j1586 is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 06-12-2011, 02:59 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 68
Points: 17,678
Thanks: 7
Thanked 4 Times in 3 Posts
That's wierd. I am not sure what could make it not start on ether. I would be tempted to just take it to a shop. That may be cheaper in the long run.....and faster too.
SCRecovery is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 06-13-2011, 03:42 AM
Senior Member
 
plainredtruck's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Hickory Tavern, SC
Posts: 4,090
Points: 30,317
Thanks: 275
Thanked 444 Times in 285 Posts
Images: 11
If you can get a replacement IDM, try that.

Injector Driver Module.

'99 F250 X-cab 2wd

powered by DP-Tuner

My Photography addiction


Mafia # 27






plainredtruck is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 06-15-2011, 07:39 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 144
Points: 25,585
Thanks: 7
Thanked 3 Times in 3 Posts
Garage
Since its got a new HPOP I'm sure you did but I'd make sure the HPOP has oil in it and that the pan is full. I've had my truck do the same thing because of low oil... also I'd make sure your pushing fuel by unhooking the fuel line from the pump under the hood if your not moving fuel try taking the line off the back of the pump and take some locus injector cleaner and squeeze the injector cleaner backwards through the line sometimes if them screens are plugged that will make it run again for a little bit. Can also check and make sure you high pressure oil lines going to the heads aren't leaking. Just some ideas good luck
outlaw108 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange Cold start/no start/start changexlt 2003-2007 6.0L Power Stroke 7 12-23-2008 10:00 PM
Rough start and white smoke at cold start? bassn_07 2003-2007 6.0L Power Stroke 11 03-02-2008 11:57 PM
04-17-13 Hard Start Or No Start - Gpcm Connector Service Kit Available - 6.0l Engine Squatch Ford Oasis requests 0 03-23-2007 12:55 PM
CRANK NO START, HARD START, RUNS ROUGH AT IDLE - 6.0L 2005 F, E-Series,and Excursion PSDPlayer 2003-2007 6.0L Power Stroke 0 10-08-2005 08:32 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome