Oil change then runs bad. Possibe IPR? - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by roady9, this thread has received 1 replies and been viewed 1376 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 04-23-2013, 01:00 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 2
Points: 343
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Oil change then runs bad. Possibe IPR?

Weirdest thing, I changed the oil in my 97 with the bulk 15w40 we use at work and at first start up it runs fine but as soon as the oil warms a little theres a sputtering at light throttle. Doesn't really matter what speed, just light throttle. Not really a miss but more of a sputter and the tone of the injectors changes at idle. Kinda bucks slightly depending on what gear and how fast I'm going. I changed the oil again with DELO 15-40 thinking the oil might be the problem but no change.

Couple things I have checked.
1. The ICP sensor. Unplugged the sensor and it still seems to do it.....might be a little better but its definitely still there.
2. Cleaned IPR screen. No change.
3. Unplugged Exhaust back pressure sensor. No change.
(The bulk oil is CJ4 rated that we use in MTU4000's)

One thing to note....when you mash the go peddle it seems to have more power now than it did before...it doesn't "miss" persay just has the sputtering sound at light throttle and the injector tone change/ slight rpm change at idle.

Any ideas? IPR maybe?
roady9 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 04-23-2013, 08:44 AM
Junior Member
 
Justin@DP-Tuner's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Oakdale, CA
Posts: 49
Points: 4,535
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
You may want to get a scanner on there and watch things such as ICP and IPR, along with checking for any codes. This will help in diagnosing the issue.

DP-Tuner
For Your Tuning Needs
www.dp-tuner.com
Like us on Facebook!

Justin Bochmann
Sales and Technical Support
828-221-0076 ext.804
[email protected]
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check engine light, runs bad, turn key off then on, runs fine? Stevie Mac 1994-2003 7.3L Power Stroke 10 09-21-2009 01:50 AM
Fuel tank full, runs bad... CSIPSD 5.9L Cummins (2003-2007.5) 3 08-04-2009 09:36 PM
how much oil loss on an IPR change? aldo_45030 1994-2003 7.3L Power Stroke 6 05-08-2007 05:11 AM
7.3L Runs BAD!! wforacing61 1994-2003 7.3L Power Stroke 5 01-13-2007 01:52 PM
need help ...still runs bad!!! BigRed97 1994-2003 7.3L Power Stroke 2 01-11-2007 06:01 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome