30amp glow plug fuse blowing - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by nickdoni, this thread has received 4 replies and been viewed 3329 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 01-26-2014, 11:14 AM Thread Starter
Junior Member
 
nickdoni's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Woburn Mass.
Posts: 111
Points: 34,238
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
30amp glow plug fuse blowing

Hello all
My sons 97 7.3 blew the 30amp glow plug fuse a week ago. Replaced fuse and all was good. Blew again last nite. When I put in a new fuse it blew instantly. Fuel bowl heater bad??? Wires look fine.
Tks
nickdoni is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 01-29-2014, 07:59 AM
Stuck in Commiefornia...
 
IdahoF350's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clearfield, Utah
Posts: 1,296
Points: 81,317
Thanks: 102
Thanked 447 Times in 315 Posts
Garage
Sounds like a bad relay or a wicked short somewhere. There should be a procedure for testing the circuits you're dealing with to find the issue. My service DVDs don't go back that far.

The Current Truck (Oct-2013 to Present):
1999 (Early) F-350 Lariat, CCLB, SRW, Black/Tan

7.3L Powerstroke, 4R100, 4x4, 3.73, 37x13.50-18s, '05 Axle Swap, 6" Fabtech lift, GTP38 "D66" turbo upgrade, SCT 4-position chip with custom tuning by me, Straight Piped 4" down pipe through 5" dual stacks, N-Fab full length triple steps, Pro-Tech cab guard and tool box, louvered 5th wheel gate, Hella 500 Fog and Driving lamps, much more to come...
The one I'll miss, (Mar-2009 to Jan-2014):
2000 Excursion XLT 4x4

6.8L V-10, 4R100, 4.30, 285/75-18, 271whp / 388wtq
The one I won't, (Jul-2005 to Sep-2012):
2005 F-350 XLT, CCLB, SRW, 4x4 FX4

6.0L PSD, ZF-6S650, 3.73, 35x12.5-18, 4.5" Lift
IdahoF350 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 01-29-2014, 09:15 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
nickdoni's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Woburn Mass.
Posts: 111
Points: 34,238
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Thanks Idaho. I did some looking around on you tube and found that the fuel bowl heater is common to short out. I unplugged it and truck is good for now. Even before this if it was below 20deg or so and truck wasn't plugged in it wouldn't start. Glowplug relay looks new so im thinking the plugs themselves are bad. 235k on clock.
nickdoni is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 01-30-2014, 09:57 PM
Stuck in Commiefornia...
 
IdahoF350's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clearfield, Utah
Posts: 1,296
Points: 81,317
Thanks: 102
Thanked 447 Times in 315 Posts
Garage
Can also be wiring issues at the valve cover gasket. If you plan in starting with replacing the glow plugs, check the wiring and valve cover gaskets closely, use an ohm meter and gently move the wires around while they are on the meter watching the resistance for any significant change or shorts (loss of continuity).

The Current Truck (Oct-2013 to Present):
1999 (Early) F-350 Lariat, CCLB, SRW, Black/Tan

7.3L Powerstroke, 4R100, 4x4, 3.73, 37x13.50-18s, '05 Axle Swap, 6" Fabtech lift, GTP38 "D66" turbo upgrade, SCT 4-position chip with custom tuning by me, Straight Piped 4" down pipe through 5" dual stacks, N-Fab full length triple steps, Pro-Tech cab guard and tool box, louvered 5th wheel gate, Hella 500 Fog and Driving lamps, much more to come...
The one I'll miss, (Mar-2009 to Jan-2014):
2000 Excursion XLT 4x4

6.8L V-10, 4R100, 4.30, 285/75-18, 271whp / 388wtq
The one I won't, (Jul-2005 to Sep-2012):
2005 F-350 XLT, CCLB, SRW, 4x4 FX4

6.0L PSD, ZF-6S650, 3.73, 35x12.5-18, 4.5" Lift
IdahoF350 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-03-2014, 09:12 PM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
nickdoni's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Woburn Mass.
Posts: 111
Points: 34,238
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Sooo. Relay was bad, glowplus worn out and fuel bowl heater broken and shorting out. Replaced everything and the harnesses under the valve covers. Cam sensor was bad too so replaced it. Runs like a top now. Even with the high miles I hope to get some years out of this 7.3.
nickdoni is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuse #22 keeps blowing after Alternator went bad. classicfinish 2003-2007 6.0L Power Stroke 0 08-02-2011 09:27 PM
keeps blowing fuse 42 help clay 5.9L Cummins (2003-2007.5) 0 04-21-2010 09:40 PM
Blowing fuse... My66coupe 1994-2003 7.3L Power Stroke 5 01-16-2008 01:55 PM
blowing fuse number 30? pexhere 1994-2003 7.3L Power Stroke 2 12-17-2007 01:56 PM
Blowing Engine fuse??????????? jktcummins 5.9L Cummins 12 Valve (1994-1998.5) 3 03-31-2007 01:10 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome