shake and white smoke - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by converter, this thread has received 3 replies and been viewed 1582 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 03-29-2015, 12:43 AM Thread Starter
Junior Member
 
converter's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 17
Points: 32,287
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
shake and white smoke

Ok so sorry for the long back story
I've got a 2003 7.3 with custom power hungry performance tunes cold air straight pipe and head studs
I replaced injectors after oring failure on injectors that had 170000 miles on them and decided to replace injectors with unlimited diesel performance enhanced stock injectors from black cloud diesel. After replacement I got my chip reprogrammed by power hungry performance and by the time I got it running again temps were in the 30s last fall. On start up there is lots of white smoke and sometimes gray smoke and what sounds like a misfire sometimes popping and pinging with or without it plugged in. Also when driving at about 1300-1700 rpm it has a really bad shake but goes away if you let off the throttle cold or warm. Sometimes at about 25 mph it's like a surging or lurching forward. Ive replaced the cps valve cover gaskets injector harnesses glow plugs and still can't figure it out I have 50 psi at the fuel bowl at idle or just cruising and about 42-44 at full throttle. It was failing #8 on contribution test and then talking to unlimited and they said try swapping #6 and #8 to see if it followed. I did that the other day and now I can't get it to fail on a contribution test. It's not throwing any codes and in higher rpm ranges runs fine. Anybody have any ideas? everyone I've talked to including unlimited diesel performance is stumped. They said I could pull the injectors and send them in and they said they would flow test them to eliminate a bad injector even though they have less than 1000 miles on them but that would be about two weeks. Thanks and sorry for the long post

2003 F350 7.3 cclb, straight piped 5" dual stacks, K&N Cold air, PHP 6 pos Phoenix chip, 3 gauge a-pillar (boost, tranny, EGT),6.0 tranny cooler, arp head studs, 20cc over stock injectors, 37s on 18s with 6.5" pro comp lift
converter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-29-2015, 02:08 PM
Junior Member
 
Jasong's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Plant City Fl
Posts: 309
Points: 35,545
Thanks: 41
Thanked 26 Times in 25 Posts
I'm no expert, but it sounds like some trash in an injector.
Jasong is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 04-01-2015, 07:40 AM
Stuck in Commiefornia...
 
IdahoF350's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Clearfield, Utah
Posts: 1,296
Points: 81,328
Thanks: 102
Thanked 447 Times in 315 Posts
Garage
If the contribution test had failed #6 after swapping #6 & #8, then you could safely assume it was an injector problem, but since the problem has since gone away on the contribution test, it's more likely not just one injector. Having replaced all that you have, it begs the question, why not sent in the injectors? But first, I'd check the IPR, both by checking the duty cycle, and by possibly by pulling it and doing a physical inspection. It's not impossible that you have low ICP or some other issue. Additionally, it would be worth checking the harness between the IDM and the engine, check the pins on your chip and PCM are making good contact, try a different tune and see if the problem still exists. All kinds of variables, all kinds of possibilities.


Sent by my right thumb!

The Current Truck (Oct-2013 to Present):
1999 (Early) F-350 Lariat, CCLB, SRW, Black/Tan

7.3L Powerstroke, 4R100, 4x4, 3.73, 37x13.50-18s, '05 Axle Swap, 6" Fabtech lift, GTP38 "D66" turbo upgrade, SCT 4-position chip with custom tuning by me, Straight Piped 4" down pipe through 5" dual stacks, N-Fab full length triple steps, Pro-Tech cab guard and tool box, louvered 5th wheel gate, Hella 500 Fog and Driving lamps, much more to come...
The one I'll miss, (Mar-2009 to Jan-2014):
2000 Excursion XLT 4x4

6.8L V-10, 4R100, 4.30, 285/75-18, 271whp / 388wtq
The one I won't, (Jul-2005 to Sep-2012):
2005 F-350 XLT, CCLB, SRW, 4x4 FX4

6.0L PSD, ZF-6S650, 3.73, 35x12.5-18, 4.5" Lift
IdahoF350 is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 04-10-2015, 02:28 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
converter's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 17
Points: 32,287
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I did end up pulling the injectors and found what the problem probably was. When I went to pull 7 it came out really hard. After finding the copper crush ring it was bent up somehow it must have fell off while putting the injector in and wedged in side ways. Replaced the cups while I was in there and had the injectors sent back to make sure no damage was done since 7 was covered in carbon and burnt up lower oring a bit. Having new orings put on before they send them back.

2003 F350 7.3 cclb, straight piped 5" dual stacks, K&N Cold air, PHP 6 pos Phoenix chip, 3 gauge a-pillar (boost, tranny, EGT),6.0 tranny cooler, arp head studs, 20cc over stock injectors, 37s on 18s with 6.5" pro comp lift
converter is offline  
The Following User Says Thank You to converter For this addition to TDG:
harry6.0 (04-10-2015)
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
White Smoke? Hybrid_4x4_Superduty 2008-2010 6.4L Power Stroke 15 10-06-2010 08:15 PM
White smoke blue smoke low on coolant whats wrong littlebigrig6.0 2003-2007 6.0L Power Stroke 24 12-05-2009 11:11 PM
white smoke vs. black smoke DUMPIN99 1994-2003 7.3L Power Stroke 20 03-07-2008 11:01 PM
Why so much white smoke? Defender Bob 2003-2007 6.0 Tuner Forum 9 02-04-2008 09:47 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome