new member old problem - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by rsecondchance1, this thread has received 9 replies and been viewed 736 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 12-28-2006, 09:15 PM Thread Starter
Gas No Way
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 29
Points: 1,142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
new member old problem

Here we go again, Early morning no start isssues,2000 F350 4x4, 7.3 superchiped stage 2 setting.4 inch flow master, KN filter, all gauges,transcommand,2 inch lift front only,rear air bags. I have checked the GPR and replaced,checked connections at valve covers,checked OHMS on glow plugs, wiring harness lookes good, all checks out great. But still a no start issue in the cold mornings about 30 degrees. I had just changed the oil to a synblend 20-50. this problem started about 3 days after changing the oil. I did a code check and the only one that comes up is the EGP error,as i have it disconnected, If I cycle the grow plugs about 6 times it will start. The only thing I have not checked is the cold air heater relay. Anyone got an idea were to go from here?
rsecondchance1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-28-2006, 11:16 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 382
Points: 18,807
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
are you plugging in the block heater

2006 lariat fx4. Straight piped. SCT tuner.

SLAPS MEMBER

SINGLES MEMBER #125
platinum01 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 12-28-2006, 11:24 PM
Senior Member
 
Diesel Dog's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: N.E. Mississippi
Posts: 4,024
Points: 45,594
Thanks: 84
Thanked 24 Times in 22 Posts
What battery voltage do you get at both GP relay posts? The voltage should be the same on both posts, and close to batter voltage. Sounds like weak batts to me.:shrug:

'00 cc f 350 a few mods, and a bts tranny.

Wet concrete, Hot Asphalt And Life Wait for no one
Diesel Dog is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 12-28-2006, 11:25 PM Thread Starter
Gas No Way
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 29
Points: 1,142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Block heater not pluged in , thats kwhen it starts hard. When pluged in all is fine.
rsecondchance1 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 12-28-2006, 11:29 PM Thread Starter
Gas No Way
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 29
Points: 1,142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
New batterys and GPS ,
rsecondchance1 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-28-2006, 11:52 PM Thread Starter
Gas No Way
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 29
Points: 1,142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
One thing I don't see posted about is the Cold Air Intake Heater, at waht temp. does it kick on and how long will it stay on?
rsecondchance1 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-29-2006, 12:02 AM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 382
Points: 18,807
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
when my truck sits out in the cold without the heater i have to cycle the glow plugs a couple of times. that is in my 99 and my 01. my best friend is a diesel mechanic and he said all of the company psd's are the same. my trucks are in the garage every night and the problem is pretty well gone.

2006 lariat fx4. Straight piped. SCT tuner.

SLAPS MEMBER

SINGLES MEMBER #125
platinum01 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-29-2006, 12:15 AM
Senior Member
 
CSIPSD's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Bend OR
Posts: 6,337
Points: 55,123
Thanks: 19
Thanked 78 Times in 70 Posts
Quote:
Originally Posted by rsecondchance1
One thing I don't see posted about is the Cold Air Intake Heater, at waht temp. does it kick on and how long will it stay on?

The AIH does nothing on cold start up. The only time it comes on is if the truck is in park with the E brake on and the oil temp below a set point. It is not for cold starts only to stop some white smoke while extended idle.

01 F-250 SC PSD,210k,16 Isspro Gauges, AFE-2,CCV Mod,IAH delete,map reg,Modded H2e, 6.0 IC, GTS Hybrid injectors, Studs, 910 Valve springs, Forged rods Water injection,Swamps tuned, MBRP 4" dual's, Aero, 6" tip's, 100 axl tank, 4" Revtek lift, 37-14.50-17 TOYO MT's 469hp and 1068tq...

Best Auto Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
CSIPSD is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 01-03-2007, 05:05 AM Thread Starter
Gas No Way
Threadstarter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 29
Points: 1,142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks to all

Well all the help you all gave me was good and did most of the good it tells us to. I did find some small things to let us all know, there was a ground wire on the block that was loose. And to add to the confusion, the left bank wire's on the valve cover was loose in the fitting? that was a good one as I have never thaken it off before. I bought a repalcement snap fitting and put it back on. All the problems are gone!!!!! Fires up like a champ. Small things just to keep track of in the future. Again thanks to all.

Ford and KTM Rule
:bow:

2000 F350 4x4 Auto,Full Gauges,[email protected],4in Flow Master,TransCommand,Superchips Stage2,DFuser 18K Mod,2in Front End Lift,5000lb Rear Air Bags,Torque Lift Camper Tie downs,800watts Door Speakers ,1000 watts 12" Sub

Drive Hard , Ride Hard
IF you can't, Watch

Long Live Ford PSD & KTM 450 EXC
rsecondchance1 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-04-2007, 05:21 PM
TDG Member Since 2004?
 
KarTek's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Bahama/Eno, NC
Posts: 584
Points: 24,247
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Garage
At about 95,000 miles I started having trouble starting on cold days, got a big cloud of smoke on startup on cold days and then finally lost a cylinder. The valve cover connectors are double sided and the connectors on the inside of the valve cover had loosened up. Ford sells a kit of tiny clips that reinforce the clips on the connectors and solve this problem.

Just noticed, my truck looks EXACTLY like yours!

-Evan

2000 Ford F250, Merillion, 6sp, AIC, DPTuner, BB turbo, Adreneline pump, modified IDM.

1998 Mercedes E300, Custom injector nozzles, soon to have Eaton M90 supercharger, 7.5mm pump elements, Holset HX40 turbo and a full custom intake and exhaust system = 400HP from 3.0l
KarTek is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome