no start problem - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by gvolp69, this thread has received 6 replies and been viewed 1377 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 02:40 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 5
Points: 17,350
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
no start problem

I have a '97 f250 that won't start. a few months ago when it was really cold the truck wouldn't start. the check engine light would come on when i started to crank the engine and no fire. well today i went out to try to start the truck and it fired off and ran for a few seconds. so i tried again and it ran for about two minutes and then quit again. so i replaced the cam sensor and it still won' fire. and the check engine light still comes on. i have all of the dash lights and warning bell. what else should i check. i don't have a way of checking for codes. thanks in advance for the help!!!
gvolp69 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 03:47 AM
Senior Member
 
pontiacross's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mexico, MO
Posts: 2,509
Points: 50,789
Thanks: 145
Thanked 82 Times in 79 Posts
pull the fuel filter and make sure the bowl is full. Did it just shut off or sputter out and dye?

Ross
Show-ME Smokers 2.6 modified street pulling truck "The Lone Stroke" My Videos
1996 f350, powerstroke, 4x4, 5-speed, 4.56 gears, Swamps 450/600 injectors, Swamps BFH turbo, Swamps Idm, Swamps tunes, BTS oil, SBC clutch, studs, springs, tubes, air to water intercooler, fuel system, factory rods!


Tow Rig
1997 f350, srw, reg cab, 4x4, 5 speed, 4.10 gears, 3in down pipe, straight pipe, mystery chip.

Becker Brothers Enterprises
pontiacross is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 05:02 AM
TDG MAFIA #101
 
tm0231009's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 390
Points: 35,017
Thanks: 28
Thanked 5 Times in 5 Posts


Sounds like it's not getting the fuel it needs...

On the hunt for a 7.3 preferably CC or Ext. Cab SB...Let me know of any deals.


1979 Ford F-100 Ranger, Custom dark purple and silver paint, 15"x8"117 Series Eagle Alloy's, Winston tires, 400 cu - Work In Progress!! http://www.cardomain.com/ride/2570291

"The only dumb question is the one not asked."


TDG MAFIA MEMBER #101
TDG SINGLES CLUB MEMBER #88
tm0231009 is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 12:00 PM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 5
Points: 17,350
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
it just died. no sputtering like it was running out of fuel. that is what has me baffled. i will check the bowl today.
gvolp69 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 03:32 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broomfield, Colorado
Posts: 28
Points: 23,529
Thanks: 11
Thanked 3 Times in 3 Posts
Garage
My '97 did that last year. Lost story short. The fuel heater element in the water separator(area) in the top center of the engine can rust, then short out. 30 amp fuse, and not nearly as difficult to replace as the large check I wrote to have it towed and a (very) good mechanic fix it.

Sorry about the lousy description, not enough coffee yet.
littlefred811 is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 04:08 PM
Senior Member
 
Big Stroker PSD's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mid Mo
Posts: 506
Points: 34,694
Thanks: 76
Thanked 59 Times in 52 Posts
IIRC doesnt that fuse run the PCM too, if it was blown it wouldn't run at all right ?

Dusty



2000 ext cab XLT lariat F-350, 4in turbo back exaust, 5in stainless mbrp tip ,triple pod piller filled with isspro boost, trans temp and pyro gauges, sonnax/tricumulator, ccv mod, ebpv delete, air heater delete, foil delete, zoo dad mod, afe stage 1 intake , WW, 2in front leveling kit, Ported turbo shourd, DP tuner with 40,80,120 tunes, 16.5 x 10 in MT wrapped with BFG's

99 F-250 ext cab XLT Wifes ride . Bone stock for now

Ridin Dirty #59

B.O.M.B Squad # 78
Big Stroker PSD is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 02-21-2010, 09:54 PM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 5
Points: 17,350
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
checked the fuel bowl and found out that it was empty. filled with fuel and added anti-gel to the tanks and it fired off and ran. so i got it out of the snow bank and ran it for a while. thanks for the great help!!!
gvolp69 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Won't start problem stillcummin 5.9L Cummins (2003-2007.5) 2 09-22-2009 12:10 AM
start up problem powerstroke03 2003-2007 6.0L Power Stroke 4 02-06-2007 12:26 AM
ISC No Start When Hot Problem Birken Vogt Medium and Heavy Duty 1 01-13-2007 01:23 AM
cold start problem tinker1mn 1994-2003 7.3L Power Stroke 5 12-20-2006 04:16 AM
new to this cold start problem fleedog 2003-2007 6.0L Power Stroke 9 11-25-2006 05:42 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome