truck not firing or running - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by Bruno2, this thread has received 16 replies and been viewed 6007 times.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 (permalink) Old 03-17-2010, 03:39 AM Thread Starter
Senior Member
 
Bruno2's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tulsa , Oklahoma
Posts: 568
Points: 26,240
Thanks: 31
Thanked 46 Times in 33 Posts
Garage
truck not firing or running

I just got my truck back on the road and it was running better than ever . I took it for a test drive to see if the oil leak is fixed . I had driven the truck all day (50 miles) and it was reliable . When I did the test drive it thew the cel and died . The truck started and ran for about ten feet and then died and wouldnt start . I let it sit for a minute and it started and died immediately and then wouldnt start for several minutes and then did and died immediately after .

I changed the cps and nothing different , I changed the IDM and replaced it with one out of another truck , but , it was different and it didnt change the operation either . I had this problem a month ago and there was a code stored , but , my AE wouldnt recognize so I dont know what it was . I cleared the code and the truck went back to running right . This time there is no code stored and the cel light isnt on past the initial key turning .

7.3 psd ,Z-F5 , ARP headstuds , ARP main studs , D-66 dominator Turbo ,EBPV delete pedestal , MBRP 4" straight pipe , Rosewood stg II's , Tony's tunes 6 pos, K&N gen II intake ,comp 910 springs , Hurst line lock . Ford IC, Banks piping kit .
Alpine deck
Rockford Fosgate subs
Rockfod Fosgate amp
4 Pioneer 5x7
Clarion amp
HD leaf springs ,Over sized drive shafts , heavy duty precision u-joints all the way around

B.O.M.B. squad member #39
Singles Club member #251
Walnutter #8
Bruno2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 (permalink) Old 03-17-2010, 03:59 AM
Senior Member
 
pontiacross's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mexico, MO
Posts: 2,509
Points: 50,783
Thanks: 145
Thanked 82 Times in 79 Posts
dose the wate to start light come on?

I believe idms are interchangeable between all the years so no worries there.

oil pressure coming up?
fuel in the filter?

Ross
Show-ME Smokers 2.6 modified street pulling truck "The Lone Stroke" My Videos
1996 f350, powerstroke, 4x4, 5-speed, 4.56 gears, Swamps 450/600 injectors, Swamps BFH turbo, Swamps Idm, Swamps tunes, BTS oil, SBC clutch, studs, springs, tubes, air to water intercooler, fuel system, factory rods!


Tow Rig
1997 f350, srw, reg cab, 4x4, 5 speed, 4.10 gears, 3in down pipe, straight pipe, mystery chip.

Becker Brothers Enterprises
pontiacross is offline  
post #3 of 17 (permalink) Old 03-17-2010, 04:00 AM
Senior Member
 
Big Stroker PSD's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mid Mo
Posts: 506
Points: 34,694
Thanks: 76
Thanked 59 Times in 52 Posts
maybe it is the cps this time ?

Dusty



2000 ext cab XLT lariat F-350, 4in turbo back exaust, 5in stainless mbrp tip ,triple pod piller filled with isspro boost, trans temp and pyro gauges, sonnax/tricumulator, ccv mod, ebpv delete, air heater delete, foil delete, zoo dad mod, afe stage 1 intake , WW, 2in front leveling kit, Ported turbo shourd, DP tuner with 40,80,120 tunes, 16.5 x 10 in MT wrapped with BFG's

99 F-250 ext cab XLT Wifes ride . Bone stock for now

Ridin Dirty #59

B.O.M.B Squad # 78
Big Stroker PSD is offline  
post #4 of 17 (permalink) Old 03-17-2010, 04:19 AM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Bruno2's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tulsa , Oklahoma
Posts: 568
Points: 26,240
Thanks: 31
Thanked 46 Times in 33 Posts
Garage
just changed the cps . there is fuel . yes I get the wts.

I am wondering about a bad uvch short or bad pin throwing the idm on limp.

7.3 psd ,Z-F5 , ARP headstuds , ARP main studs , D-66 dominator Turbo ,EBPV delete pedestal , MBRP 4" straight pipe , Rosewood stg II's , Tony's tunes 6 pos, K&N gen II intake ,comp 910 springs , Hurst line lock . Ford IC, Banks piping kit .
Alpine deck
Rockford Fosgate subs
Rockfod Fosgate amp
4 Pioneer 5x7
Clarion amp
HD leaf springs ,Over sized drive shafts , heavy duty precision u-joints all the way around

B.O.M.B. squad member #39
Singles Club member #251
Walnutter #8
Bruno2 is offline  
post #5 of 17 (permalink) Old 03-17-2010, 04:23 AM
Senior Member
 
pontiacross's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mexico, MO
Posts: 2,509
Points: 50,783
Thanks: 145
Thanked 82 Times in 79 Posts
usually if they do that it only kills the bank with the short, so it will hit on 4 cylinders.

how about oil pressure?

can you hear the injectors clicking while you crank it?

Ross
Show-ME Smokers 2.6 modified street pulling truck "The Lone Stroke" My Videos
1996 f350, powerstroke, 4x4, 5-speed, 4.56 gears, Swamps 450/600 injectors, Swamps BFH turbo, Swamps Idm, Swamps tunes, BTS oil, SBC clutch, studs, springs, tubes, air to water intercooler, fuel system, factory rods!


Tow Rig
1997 f350, srw, reg cab, 4x4, 5 speed, 4.10 gears, 3in down pipe, straight pipe, mystery chip.

Becker Brothers Enterprises
pontiacross is offline  
post #6 of 17 (permalink) Old 03-17-2010, 05:03 AM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Bruno2's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tulsa , Oklahoma
Posts: 568
Points: 26,240
Thanks: 31
Thanked 46 Times in 33 Posts
Garage
I dont know about oil psi . i ill check to see if I can hear the inj clicking

7.3 psd ,Z-F5 , ARP headstuds , ARP main studs , D-66 dominator Turbo ,EBPV delete pedestal , MBRP 4" straight pipe , Rosewood stg II's , Tony's tunes 6 pos, K&N gen II intake ,comp 910 springs , Hurst line lock . Ford IC, Banks piping kit .
Alpine deck
Rockford Fosgate subs
Rockfod Fosgate amp
4 Pioneer 5x7
Clarion amp
HD leaf springs ,Over sized drive shafts , heavy duty precision u-joints all the way around

B.O.M.B. squad member #39
Singles Club member #251
Walnutter #8
Bruno2 is offline  
post #7 of 17 (permalink) Old 03-19-2010, 08:37 PM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Bruno2's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tulsa , Oklahoma
Posts: 568
Points: 26,240
Thanks: 31
Thanked 46 Times in 33 Posts
Garage
What do I do if the plugs going to the vc on the engine harness are bad? I there anything proper besides replacing the engine harness?

7.3 psd ,Z-F5 , ARP headstuds , ARP main studs , D-66 dominator Turbo ,EBPV delete pedestal , MBRP 4" straight pipe , Rosewood stg II's , Tony's tunes 6 pos, K&N gen II intake ,comp 910 springs , Hurst line lock . Ford IC, Banks piping kit .
Alpine deck
Rockford Fosgate subs
Rockfod Fosgate amp
4 Pioneer 5x7
Clarion amp
HD leaf springs ,Over sized drive shafts , heavy duty precision u-joints all the way around

B.O.M.B. squad member #39
Singles Club member #251
Walnutter #8
Bruno2 is offline  
post #8 of 17 (permalink) Old 03-19-2010, 08:39 PM
Senior Member
 
Big Stroker PSD's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mid Mo
Posts: 506
Points: 34,694
Thanks: 76
Thanked 59 Times in 52 Posts
I would just replace them , dont think they cost much .

Dusty



2000 ext cab XLT lariat F-350, 4in turbo back exaust, 5in stainless mbrp tip ,triple pod piller filled with isspro boost, trans temp and pyro gauges, sonnax/tricumulator, ccv mod, ebpv delete, air heater delete, foil delete, zoo dad mod, afe stage 1 intake , WW, 2in front leveling kit, Ported turbo shourd, DP tuner with 40,80,120 tunes, 16.5 x 10 in MT wrapped with BFG's

99 F-250 ext cab XLT Wifes ride . Bone stock for now

Ridin Dirty #59

B.O.M.B Squad # 78
Big Stroker PSD is offline  
post #9 of 17 (permalink) Old 03-20-2010, 04:54 AM Thread Starter
Senior Member
Threadstarter
 
Bruno2's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tulsa , Oklahoma
Posts: 568
Points: 26,240
Thanks: 31
Thanked 46 Times in 33 Posts
Garage
OK the truck was running great , but , I havent been able to find the root of the problem . So I drove it over to buddies house to change the plug ends that had broken retainer clips and look for shorts in it . I found some bare wires at the end of the plug under the intake and thought this has got to be it . So I pushed the pins out and put them in the new ends . I made sure everything(all the wires) was in the same order. I made sure the pins were in securely . I coated everything with di lectric grease and re installed . The truck wont start at all now . The motor spins and spins no smoke no nothing. I ran some onboard diagnostics with my AE . I got a p1663 and a p0475 . I did a buzz test and no buzz . I got a p1668 code saying there was no connection to the pcm/idm. I did a live data meter while cranking and the icp spiked to 3300-3400psi and then dropped off like the ipr is working . So what the F now?

7.3 psd ,Z-F5 , ARP headstuds , ARP main studs , D-66 dominator Turbo ,EBPV delete pedestal , MBRP 4" straight pipe , Rosewood stg II's , Tony's tunes 6 pos, K&N gen II intake ,comp 910 springs , Hurst line lock . Ford IC, Banks piping kit .
Alpine deck
Rockford Fosgate subs
Rockfod Fosgate amp
4 Pioneer 5x7
Clarion amp
HD leaf springs ,Over sized drive shafts , heavy duty precision u-joints all the way around

B.O.M.B. squad member #39
Singles Club member #251
Walnutter #8
Bruno2 is offline  
post #10 of 17 (permalink) Old 03-20-2010, 05:07 AM
Member
 
SmokeCloud's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Levittown PA
Posts: 634
Points: 26,060
Thanks: 19
Thanked 48 Times in 48 Posts
Quote:
Originally Posted by Bruno2 View Post
OK the truck was running great , but , I havent been able to find the root of the problem . So I drove it over to buddies house to change the plug ends that had broken retainer clips and look for shorts in it . I found some bare wires at the end of the plug under the intake and thought this has got to be it . So I pushed the pins out and put them in the new ends . I made sure everything(all the wires) was in the same order. I made sure the pins were in securely . I coated everything with di lectric grease and re installed . The truck wont start at all now . The motor spins and spins no smoke no nothing. I ran some onboard diagnostics with my AE . I got a p1663 and a p0475 . I did a buzz test and no buzz . I got a p1668 code saying there was no connection to the pcm/idm. I did a live data meter while cranking and the icp spiked to 3300-3400psi and then dropped off like the ipr is working . So what the F now?

Sounds like a bad UVC. pretty common in 7.3L

Real Trucks Burn Diesel!
SmokeCloud is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Truck running Hot?? woody_1 1994-2003 7.3L Power Stroke 10 08-01-2009 05:44 PM
Truck is not running right please help!!!!!!!!!! 2tonePSD 1994-2003 7.3L Power Stroke 0 10-21-2007 05:48 PM
Truck still is not running right, HELP!!!! 6point6 2003-2007 6.0L Power Stroke 13 03-15-2006 12:43 AM
I have a Running Truck Again!!!! LokiWolf 2003-2007 6.0L Power Stroke 7 02-05-2006 07:45 PM
Hot running truck sexytrkr 7.3L and 6.9 IDI (Pre 1994) 6 07-22-2005 07:53 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome