Constant error codes from Banks Six Gun...HELP! - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by SundownerBrad, this thread has received 4 replies and been viewed 10278 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 07-16-2009, 01:52 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2
Points: 814
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Constant error codes from Banks Six Gun...HELP!

Hello all,

I'm new to the forum and have a question or two. I've got a situation that neither Banks Engineering, or my GMC dealer seem to be able to resolve. A few weeks ago, I got in my truck and tried to leave, the engine light came on and 3 trouble codes came up on the PDA. When I put the truck in gear, there was absolutely no power. I stepped on the accelerator and nothing happened. The truck's transmission engaged into drive and rolled, but only at idle. These are the trouble codes that showed up on the PDA:

1)P0016 CRANKSHAFT POSITION CAMSHAFT POSITION CORRELATION
2)P0698 5 VOLT REFERENCE 3 CIRCUIT LOW VOLTAGE
3)P0341 CAMSHAFT POSITION SENSOR PERFORMANCE

I called the dealer who told me to remove the Banks wiring harness out of the loop. And plug in the stock one. It worked briefly. I called a representative at Banks who told me to put the key in the ignition, turn it on, then turn it off (three times) and on the fourth time, start the engine to reset everything. That also worked briefly. I drove the truck and everything seemed fine and then the engine light came on again. When it came on as I was driving, I still had power, and the truck drove fine. As soon as I shut the truck off and tried to restart it, I put it in “DRIVE” and had no power. This has happened three times. Banks also told me to pull the fuse and/or disconnect the positive terminal on the battery to reset the system. I tried that also. I still show the trouble codes, and the engine light remains lit.

After a week, I drove the truck to Banks Engineering in Azusa, CA and told them the dealer did a thorough electrical problem check and determined that it was the Banks Stinger system. They changed it out to a Banks Six Gun and even replaced the wiring harness free of charge.

Less than 24 hours later, I got the same exact problem with the exact same codes. The dealer checked everything out and can't find a thing wrong with the electrical. Banks has done everything on their end to assure the problem isn't with them.

I've tried everything including resetting the PDA, updating the PDA (done at Banks), disconnecting BOTH batteries, thorough electrical system checks, and banks re-installed everything new. Has this happened to anyone else? Does anyone have a clue as to what I need to do or check? I sure would appreciate it!

Brad
SundownerBrad is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 07-16-2009, 05:10 PM
Mafia member #105
 
ripmf666's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kansas City Mo
Posts: 2,262
Points: 101,817
Thanks: 135
Thanked 153 Times in 131 Posts
Send a message via AIM to ripmf666 Send a message via Yahoo to ripmf666
Only thing I could think of try is changing out the crank and cam sensor. to rule those out.

Devil Girl 2006 2500HD LBZ Ex-Cab 4x4

EFI Live tuned by IdahoRob,MPI twins installed by BigDipper,PPE lift pump, BigDipper 30% injectors, BigDipper Trans Precion ML converter.PPE Twin Cp3's.

Alot Of thanks To Kat & Pat at duramax diesels, Joe & Dan at PPE,George aka BigDipper
RIP LBZ 6/1/[email protected]:44pm she was strong

She's Alive again

Born on July 27, 2008, 11:59:02 PM

http://www.dieselbuilder.com/Media/P...adoBuild_2.pdf
ripmf666 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 07-16-2009, 11:15 PM Thread Starter
Threadstarter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2
Points: 814
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks RIP...That's gonna be the next step.
SundownerBrad is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 07-16-2009, 11:26 PM
Mafia member #105
 
ripmf666's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Kansas City Mo
Posts: 2,262
Points: 101,817
Thanks: 135
Thanked 153 Times in 131 Posts
Send a message via AIM to ripmf666 Send a message via Yahoo to ripmf666
if that does not work i will look up some info and see what else we can find.If you post your vin I will check it and see what the dealer looked at and replaced.and be able to see any open replair orders

Devil Girl 2006 2500HD LBZ Ex-Cab 4x4

EFI Live tuned by IdahoRob,MPI twins installed by BigDipper,PPE lift pump, BigDipper 30% injectors, BigDipper Trans Precion ML converter.PPE Twin Cp3's.

Alot Of thanks To Kat & Pat at duramax diesels, Joe & Dan at PPE,George aka BigDipper
RIP LBZ 6/1/[email protected]:44pm she was strong

She's Alive again

Born on July 27, 2008, 11:59:02 PM

http://www.dieselbuilder.com/Media/P...adoBuild_2.pdf
ripmf666 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 10-23-2009, 04:12 AM
Member
 
SmokeCloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Levittown PA
Posts: 634
Points: 26,023
Thanks: 19
Thanked 48 Times in 48 Posts
By all means I am I trying to be a ****, But your code clearly states Cam Position sensor and crank position sensor, why didn't you go right to those sensors to check if its faulty or broke etc. Why would you assume it was something else?

I know how some people tell others to ignore codes and its not important blah blah blah, but you should pay attention to it every once in a while. I apologize If I come off rude, But don't ignore codes man, Especially a CPS code, that wouldn't come up if that weren't a problem.

If I were you Have the dealer or you whichever you prefer test the voltage in the CPS if its low then have it replaced, that's all there's to it.

Real Trucks Burn Diesel!
SmokeCloud is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error Codes Dump and Code Listing Mopar1973Man General Dodge Discussion 7 01-03-2010 02:13 AM
error codes mwg82 1994-2003 7.3L Power Stroke 1 05-30-2009 01:23 AM
error codes martin62 5.9L Cummins (1998.5-2002) 4 04-11-2009 01:02 AM
Error Codes and Stalling GreasyRides 6.5L Diesel Engine 9 07-19-2007 01:01 PM
Error Codes?? yackelb 5.9L Cummins (1998.5-2002) 4 12-01-2006 04:26 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome