Noise in the front end! any ideas? - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by robs97z28, this thread has received 9 replies and been viewed 3955 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 07-19-2010, 03:50 AM Thread Starter
Junior Member
 
robs97z28's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lost
Posts: 227
Points: 37,808
Thanks: 35
Thanked 23 Times in 22 Posts
Garage
Noise in the front end! any ideas?

Just replaced all 4 ball joints. they had seen better days. I was hoping that this was going to fix the banging and rattling noise in the front end. I thought it might be the sway bar because it makes noise only when one wheel hits a bump.if both wheels hit a bump at the same time there is no noise. I have checked the sway bar bushings and the end links. I did noticed the the axle seemed to move around a bit. where it come out of the axle housing and goes into the hub. is it possible that the small needle bearing is no good? any in put would be helpful. I just bought this truck in June. I'm not sure of its' history. It is a 03 Excursion 4x4.
robs97z28 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 07-20-2010, 08:38 PM
Mod Friendly Title
 
Zaairman's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: St. Charles/Rolla, MO
Posts: 2,695
Points: 79,740
Thanks: 18
Thanked 117 Times in 106 Posts
Send a message via AIM to Zaairman
Sounds like the needle bearing. Next time it makes the noise, kick it into 4x4 and see if the noise goes away...

Zach
2000/2006ish Ford F-250 Larryette 7.3 Powerstroke 4x4
5" Sewer Pipe Exhaust (video clip), DIY 6637 Intake, Wicked Wheel'd, De-foiled, Missing EBPV, Edge Juice with Attitude, X Code Springs, 33" BFGs (SUCK), Alpine W200, Pioneer "D" Series Kevlar 6x8"s, Sirius Satellite Radio, 12" Memphis Pro Audio Subwoofer.
20x10 Mickey Thompson Classic IIs, waiting on tires


SLAPS Member #153

Just because I kiss the prettiest girls and I drive my truck too fast, why does everybody want to kick my @ss?

Donut Video
Zaairman is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 07-21-2010, 12:31 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
robs97z28's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lost
Posts: 227
Points: 37,808
Thanks: 35
Thanked 23 Times in 22 Posts
Garage
I never would thought of that, thank you. I will give it a try on the way to work tomorrow.
robs97z28 is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 07-27-2010, 12:08 AM
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Pelham, NH
Posts: 154
Points: 22,219
Thanks: 6
Thanked 9 Times in 9 Posts
Send a message via AIM to Pat M Send a message via Skype™ to Pat M
Quote:
Originally Posted by Zaairman View Post
Sounds like the needle bearing. Next time it makes the noise, kick it into 4x4 and see if the noise goes away...
O.k. what is the needle bearing? The reason I ask is that my wife's Ex has a noise and we thought it was the dang 4x4 hub which were shot but that didn't take care of it. Replace the ball joints. Sway bar end links. When you take a left turn and only a left turn it makes a grinding noise. Not all the time but about 40-50%. If you go around a rotary and hit bumps it seems like the front end is rattling itself loose. Go right and nothing.

03 F250 Oxford White SC, 4" ProComp spring lift, Alpine IVA-W200, a/d/s P4100 & P4100.2, a/d/s/ 335is, a/d/s/ 336is woofer, JL Audio 10W6, Fisher 8' MM1 plow, 4 150watt KC's, Magnaflow 3 1/2" DP w/4" exhaust and no cat.

03 Excursion EB, 4" ProComp spring lift, RandyEllisDesign light bar w/4 150watt KC's, BVG luggage rack, Alpine CVA-1005, a/d/s/ P850.2, a/d/s/ 336im, a/d/s/ 336is, JL Audio 10w6, AFE intake, Magnaflow 3 1/2" DP w 4" exhaust and no cat.

Xtreme Audio & Video
Pat M is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 07-27-2010, 02:51 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
robs97z28's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lost
Posts: 227
Points: 37,808
Thanks: 35
Thanked 23 Times in 22 Posts
Garage
The needle bearing is inside the wheel hub that the tire is bolted to. It allows the drive axle to spin freely in the hub. you will have a lot of slop at the where the u-joint. when they did the joint that would have been the best time to inspect the bearing.
robs97z28 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 08-04-2010, 01:17 AM
Senior Member
 
strokin6L's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: springville NY
Posts: 3,306
Points: 80,811
Thanks: 356
Thanked 198 Times in 189 Posts
I just did all ball joints, hub seals and front axles u-joints cause the u-joints were frozen. Did this a month ago or so. I replaced the sway bar links a few months ago. But after i did the ball joints, hub seals and u-joints i still have what you talked about in your first post. Sounds like sway bar link popping noise from the frontend when i turn into a parking lot or go over uneven ground. The hubs seemed fine when i took them off...so i reinstalled them. This is the only thing that i didn't replace when i had the front end apart. I didn't have a grinding noise to i thought the hubs were fine. I did use an air chisel and a normal chisel and hammer to pry both hubs off. I wonder if it's the hubs making this noise that i'm hearing.

2004 F-350 XLT SC 4x4: SCT, AFE stage II, autometer gauges(pyro, boost, tranny, fuel), edge insight, CFM large mouth intake elbow, spearco, snow performance water injection, 5" stacks, ARP's, fluidampr, hypermax fire rings, LIPD regulated return, FASS, fuelab, casserly 190's, 64/71/70 turbo(polished compressor housing)modded FICM(ID), Hellmann's sump, electirc fans
strokin6L is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 08-04-2010, 01:52 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
robs97z28's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lost
Posts: 227
Points: 37,808
Thanks: 35
Thanked 23 Times in 22 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by strokin6L View Post
I just did all ball joints, hub seals and front axles u-joints cause the u-joints were frozen. Did this a month ago or so. I replaced the sway bar links a few months ago. But after i did the ball joints, hub seals and u-joints i still have what you talked about in your first post. Sounds like sway bar link popping noise from the frontend when i turn into a parking lot or go over uneven ground. The hubs seemed fine when i took them off...so i reinstalled them. This is the only thing that i didn't replace when i had the front end apart. I didn't have a grinding noise to i thought the hubs were fine. I did use an air chisel and a normal chisel and hammer to pry both hubs off. I wonder if it's the hubs making this noise that i'm hearing.
After I replaced my ball joints, I found I had the same noise you have. If hit the bump at the same time no noise. If only one side a lot of noise. I unbolt one of the end links and took it for test drive. No more noise. I found the upper bolts were not tight enough. Impact gun took care of that, lol.it has been quiet ever since.
robs97z28 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 08-04-2010, 02:27 AM
Senior Member
 
strokin6L's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: springville NY
Posts: 3,306
Points: 80,811
Thanks: 356
Thanked 198 Times in 189 Posts
yeah i thought i didn't get the sway bar links tight enough either...so i went back and retightened them, but they were already tight...so that wasn't it. And that was a few weeks back and it's still been doing it. The sway bar links i put in were from carquest...not from ford. Maybe they're defects haha....IDK. I'm just gonna hafta get back underneath the truck and check everything over and make sure everything is tight.

2004 F-350 XLT SC 4x4: SCT, AFE stage II, autometer gauges(pyro, boost, tranny, fuel), edge insight, CFM large mouth intake elbow, spearco, snow performance water injection, 5" stacks, ARP's, fluidampr, hypermax fire rings, LIPD regulated return, FASS, fuelab, casserly 190's, 64/71/70 turbo(polished compressor housing)modded FICM(ID), Hellmann's sump, electirc fans
strokin6L is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 08-05-2010, 12:42 AM Thread Starter
Junior Member
Threadstarter
 
robs97z28's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lost
Posts: 227
Points: 37,808
Thanks: 35
Thanked 23 Times in 22 Posts
Garage
Good luck! it took me 4 weeks to figure out what was wrong with mine.
robs97z28 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-05-2016, 01:39 AM
BODEY
 
huntem's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: WESTREN WASHINGTON
Posts: 107
Points: 51,064
Thanks: 9
Thanked 8 Times in 8 Posts
Well what did you find

2000 F-350 7.3L
huntem is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
front end noise gssuperduty 5.9L Cummins (2003-2007.5) 4 08-15-2009 03:49 AM
front end noise mattsn 2003-2007 6.0L Power Stroke 14 03-06-2009 02:27 AM
Front end noise D-Man 1994-2003 7.3L Power Stroke 3 11-12-2007 10:45 PM
Front End Noise Mad Dog Cycles General Dodge Discussion 9 03-28-2007 08:42 PM
front end noise hotshot4819 General Ford Truck and Excursion 6 02-18-2007 03:32 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome