Starting issues??? - Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com
Thread Details Posted by crazyrc, this thread has received 4 replies and been viewed 738 times.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 03-22-2008, 01:46 PM Thread Starter
Member
 
crazyrc's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Calgary
Posts: 119
Points: 20,315
Thanks: 22
Thanked 5 Times in 5 Posts
Starting issues???

My friends 03 occasionally will not start in colder temperatures. (-18 or lower). A small shot of ether will sometimes make it fire.
He says it sometimes will partially fire on the first start and then shut down. Continuing to crank after that initial try just spins the motor without firing it...

The truck has an aftermarket transfer flow 45 gallon fuel tank. (under bed)
Could this be a fuel pickup issue due to the aftermarket tank? The tank was installed last summer and this is his first winter with the truck.

He never had any issues after the tank install, until winter hit.

Please advise?
crazyrc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 03-22-2008, 04:14 PM
TDG Mafia # 81
 
Horsehaulin's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Fort Wayne, IN
Posts: 1,903
Points: 52,870
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 24 Posts
Has he tried priming the fuel filter when it does not fire? Has he tested the glow plug controller? does his truck fit into the glow plug recall, and has it been done. Is there any smoke when it fires the first hit then dies out?

Just a side note, I have seen the heads blown off of a Dmax from a lot porter at a big dealer shooting some ether in it. Ether is a bad idea!

Tony

2001 GMC 2500HD EC/LB, 4X4. A few go fast goodies. 540hp/1107tq Danville Dyno 11/09, Kennedy 40% injectors.

05 IH 9400i with Cummins ISX pulling a lumber bunk trailer, stuck in a swamp somewhere in Indiana.

Proud Veteran Served 6yrs Active Army From Germany, Kuwait and Bosnia to Ft. Hood and Ft. Knox
Horsehaulin is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 03-22-2008, 05:31 PM Thread Starter
Member
Threadstarter
 
crazyrc's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Calgary
Posts: 119
Points: 20,315
Thanks: 22
Thanked 5 Times in 5 Posts
Thanks..I'll talk to him and find out.
crazyrc is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 03-23-2008, 02:32 PM
TDG Mafia # 81
 
Horsehaulin's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Fort Wayne, IN
Posts: 1,903
Points: 52,870
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 24 Posts
If it doesnt start, and is blowing white smoke while trying, it means there is unburnt fuel. Likely caused by glow plug issues. If that is not the case, then he needs to look else where and give us a few more symptoms.

Tony

2001 GMC 2500HD EC/LB, 4X4. A few go fast goodies. 540hp/1107tq Danville Dyno 11/09, Kennedy 40% injectors.

05 IH 9400i with Cummins ISX pulling a lumber bunk trailer, stuck in a swamp somewhere in Indiana.

Proud Veteran Served 6yrs Active Army From Germany, Kuwait and Bosnia to Ft. Hood and Ft. Knox
Horsehaulin is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 03-25-2008, 11:04 AM
Senior Member
 
Join Date: May 2005
Posts: 3,939
Points: 47,896
Thanks: 27
Thanked 60 Times in 44 Posts
I would think glowplugs are the culprit.


DO NOT use ether to start a Dmax! As HH posted, some really bad things can happen. WD40 can be used instead.
TheBac is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Truck Forum - TheDieselGarage.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome